latinica  ћирилица
21/11/2019 |  16:55 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Нови министри у Савјету министара ће радити у име Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће Република Српска у Савјету министара имати министре који ће радити у име Републике и који ће, како је рекла, знати уставне надлежности.

Поновила је да документ Програм реформи није АНП и истакла да се тим нетачним тврдњама служе СДС и ПДП. Да се усвајањем документа, БиХ не уводи у НАТО оцијенили су и аналитичари.

Документ, Програм реформи у БиХ, знатно се разликује од Годишњег националног плана за чланство у НАТО-у и много је рестриктивнији од сличних докумената које је БиХ потписивала с тим војно-политичким савезом, изјавила је ово предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и нагласила да Српска јесте за сарадњу са НАТО-ом, али без прејудицирања чланства.

- Приче око тога да је то АНП, како ће се десити активација МАП-а и да смо кренули ка НАТО-у не стоје. Видите колико је то бесмислено кад у Федерацији БиХ Изетбеговића оптужују да је капитулирао пред Додиком и одустао од АНП-а, док истовремено овдје Додика оптужују да Републику Српску и БиХ уводи у НАТО - изјавила је Цвијановићева.

- Ми желимо само да сарађујемо, уопште не желимо чланство. Желимо да се понашамо у складу и са Резолуцијом Народне скупштине, а исто тако и с оним што ради Србија - нагласио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Делегат СНСД-а у Дому народа Парламента БиХ Душанка Мајкић каже да је изненађена оптужбама СДС-а и ПДП-а о наводној издаји Републике Српске јер, каже, документ Програм реформе у БиХ нису ни видјели. Тврди да те партије нападом на СНСД желе да прикрију своје недавне изјаве.

И Уједињена Српска, оптужбе челника СДС-а и ПДП-а називају политикантством. Кажу да су до потписивања Програма реформи, сви документи институција БиХ садржавали опредјељење за улазак у НАТО и да је тај низ, најзад, прекинут.

- Први пут откако је БиХ, од прије три дана, постоји документ који је Предсједништво послало у Брисел, гдје пише да ће се морати доносити и нове одлуке. А, шта то значи? Нове одлуке значе и учешће Републике Српске - изјавио је предсједник Српског клуба у ПД ПС БИХ Ненад Стевандић.

Универзитетски професор из Сарајева Енвер Казаз оцијенио је у програму Н1 да је пут БиХ према НАТО чланству, враћен на стазе које је захтијевао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Сматра да су бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, практично, дали кључ у руке институцијама Републике Српске.