latinica  ћирилица
23/11/2019 |  18:43 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Двоструки аршини опозиције: Одлуке НСРС обавезујуће по потреби

Не престају политички сукоби на релације СНСД-СДС-ПДП. Покушај опозиције у Републици Српској да у Народној скупштини наметне тему о НАТО, посланици СНСД-а сматрају неискреним. Подсјећају да, прије двије године, СДС и ПДП нису жељеле да гласају о Резолуцији о војној неутралности. С друге стране, опозиција не одустаје од захтјева за посебном сједницом НСРС.

Ометање рада Народне скупштине, звиждаљке и на крају неучествовање опозиције на сједници - све је то, не тако давно - прије двије године, претходило расправи о Резолуцији о војној неутралности, подсјећају из СНСД-а. Сматрају да је то довољно доказа да захтјев о уврштавању Програма реформи БиХ у дневни ред сједнице Парламента Српске, који траже ПДП и СДС, није искрен.

- Они који су стриктно били против Резолуције Народне скупштине о војној неутралности и који су пробали да на све начине спријече одржавање сједнице на којој је Резолуција усвојена, сада покушавају јефтиним политичким поенима да се додворе својим гласачима и да оправдају све што су до сада радили на путу ка НАТО - подсјећа Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС.

ПДП-ов Игор Црнадак рекао је да ће Клуб посланика ове странке у понедјељак предати иницијативу за допуну дневног реда сједнице НСРС заказане за уторак.

- Тражићемо да Програм реформи буде уврштен у дневни ред - истакао је Црнадак.

Овакве иницијативе, кажу у СНСД-у, није било када је прошле године Предсједништво, у којем је тада сједио Младен Иванић, усвојило Стратегију спољне политике БиХ до 2023.

- Ово је потпуна манипулација, а не вјерујем да они немају капацитет да манипулишу Народном скупштином - наводи Жунић.

У ПДП-у су више пута понављали да та стратегија нема везе са чланством у НАТО.

- У Стратегији има сегмент "НАТО". Прочитајте, нигдје се не спомиње чланство, ни одлучивање о чланству. Нигдје се не спомиње чланство у НАТО, чак ни као дугорочан циљ - тврдио је Црнадак у нашој емисији Телеринг.

У Стратегији постоји дио који говори о НАТО. Говори се о приоритетима и активацији МАП-а.

- Наставак спровођења активности у односу на НАТО, остаје приоритет институција БиХ. Приоритетне активности биће, првенствено усмјерене ка активацији и спровођењу МАП-а, за коју постоји широк политички консензус у БиХ - наводи се у документу.

О Стратегији спољне политике, када је усвојена, писали су и федерални медији као документу који се, између осталог, односи на активацију и реализацију МАП-а. Као таквог хвалила га је и бивша америчка амбасадорка Морин Кормак.

У СНСД-у подсјећају и на изјаву СДС-овог министра безбједности БиХ Драгана Мектића о НАТО-у.

- Волио бих и да Србија уђе у НАТО и да сви будемо ту, јер смо ми окружени НАТО-ом - рекао је Мектић раније.

Кажу, чињеница да се тада нико из СДС-а није оглашавао, говори да је захтјев да сада буде одржана посебна сједница Парламента Српске о Програму реформи БиХ само политичка игра коју јавност може лако препознати. Опозиција такве тврдње одбацује и сматра да о том документу треба да се расправља у Народној скупштини, па макар и на затвореној сједници.

Повезане вијести:

За СДС и ПДП ставови НСРС некада "нису били обавезујући", а сада хоће посебну сједницу