latinica  ћирилица
24/11/2019 |  13:56 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Штетну политику СДС-а и ПДП-а по Српску потврђују бројне одлуке

Тврдње да су представници СДС-а и ПДП-а у заједниким институцијама БиХ водили политику која је водила централизацији БиХ, а на штету ентитета, потврђује и низ одлука које су прихватили, одборили и усвојили у претходном мандату.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Према подацима Срне, једна од тих одлука је и одлука Савјета министара који је 10. јуна 2015. године усвојио Економску реформску агенду за БиХ, у чији текст није уграђена ниједна примједба представника Владе Републике Српске.

Савјет министара, на приједлог Министарства безбједности на чијем челу је био Драган Мектић донио је одлуку о именовању Комисије за програм заштите свједока, у чијем саставу су Даворин Јукић из Суда БиХ, Горан Салиховић, главни тужилац Тужилаштва БиХ и Вахид Алагић из СИПА.

Именовање овакве комисије и у оваквом саставу, у којој нема представника српског народа и Републике Српске, изразито је штетно по интересе породица српских жртава злочина, као и по заштиту свједока у случајевима ратних злочина у којима су жртве Срби.

Мектић је крајем јуна 2015. године упутио парламенту БиХ иницијативу за смјену предсједавајућег Независног одбора Жике Крунића, уз образложење да он одбија да стави на дневни ред приједлог одлуке о смјени Горана Зупца са позиције директора СИПА.

Мектић /СДС/ је мјесецима на различите начине настојао да смијени Зупца, коме је мандат на позицији директора СИПА истицао у фебруару 2016. године. Мектићева намјера је била да овлада СИПА и изврши политички утицај на рад ове полицијске агенције.

На сједници Представничког дома одржаној 10. јуна 2015. године посланици СНСД-а спријечили су усвајање штетне резолуције о Сребреници, чији су предлагачи посланици Денис Бећировић, Мирсад Мешић и Заим Бацковић Заги /командант злочиначких јединица које су 1992. године напале колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву/.

Да тада није било посланика СНСД-а, могуће је да би се на истој сједници одмах ушло у други круг гласања, у којем је, да би резолуција била одбачена, потребно најмање 10 гласова из Републике Српске против тог документа.

Посланици СНСД-а су на сједници Представничког дома 30. јуна 2015. године у другом кругу гласања оборили ову резолуцију.

За вријеме мандата представника СДС-а и ПДП-а у заједничким институцијама БиХ 11. јула 2015. године у Поточарима физички је нападнут тадашњи премијер Србије Александар Вучић.

Иако је тај напад окарактерисан као покушај линча и убиства тадашњег премијера, а сада предсједника Србије Вучића, организатори и починиоци никада нису процесуирани.

Посланици СНСД-а више пута су, кроз посланичка питања и на друге начине, тражили одговоре због чега нико није процесуиран, али те одговоре никада нису добили од министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића.

Повезане вијести:

За СДС и ПДП ставови НСРС некада "нису били обавезујући", а сада хоће посебну сједницу

Додик: СДС и ПДП хтјели да сједе у Сарајеву и наређују Српској

Двоструки аршини опозиције: Одлуке НСРС обавезујуће по потреби