latinica  ћирилица
24/11/2019 |  19:29 ⇒ 25/11/2019 | 08:07 | Аутор: РТРС

Власт у Српској спријечила масован пренос надлежности

На крају петогодишњег мандата још актуелног техничког сазива Савјета министара, анализирају се одлуке, које су, према тврдњама званичне Бањалуке, оцијењене као штетне по Републику Српску, јер су водиле ка централизацији БиХ.

Из СДС и данас траже да План реформи БиХ дође у Народну скупштину Републике Српске.

Саопштење данас потписује Вукота Говедарица, који је 2017. током расправе о војној неутралности Српске, предводио опозиционе посланике, да звиждањем прекину расправу овој важној тачки у Народној скупштини.

Двије године раније током расправе о уставној позицији Републике Српске и заштити њених интереса на нивоу заједничких институција, Мирко Шаровић, на примједбе Владе Српске, да српски представници у Сарајеву одлуке доносе без консултација са Владом, на примјеру расподјеле новца од текуће резере. Био је јасан.

- Немојте да мислите да ћу било коме од вас да полажем рачун, наравно док сам у Савјету министара - рекао је Шаровић на почетку мандата.

Да је са таквом политиком наставио до краја мандата потврдио је и на телефонској сједници 15. октобра, када је као једини српски министар гласао за извјештај о раду Агенције за развој високог образовања и обезбјеђење квалитета БиХ, без обзира на то што је та Агенција оспорила реакредитацију два јавна универзитета у Српској.

- Прво, није се тај извјештај законски могао наћи на Савјету министара, јер њега треба да пошаље управни одбор кога нема, јер су се српски представници у том управном одбору повукли. То нам је Савјет министара, то нам је опозиција и то је оно што ми радимо под њиховим притиском - рекао је Радован Вишковић, премијер Српске.

Као један од покушаја штетних одлука по Републику Српску, њени званичници сматрају и поједностављивање одлучивања у механизму координације које је у априлу 2015. најављивао члан Предсједништва из Републике Српске Младен Иванић.

Покушај је спријечен, али је намјера упамћена.

- На телефонској сједници су то усвојили да би одговарало Мирку Шаровићу. Формирали су комисију која је одлучивала о инвестицијама у БиХ, а раније је то могло само уз сагласност ентитета. Узмите наступни говор Звиздића па видите шта је све урађено, и да нисмо спријечили, данас би ималии три нова министарства. Они су били у покушају да то масовно ураде, негдје су то манифестно чинили, као што је случај са механизмом координације, а негдје су прихватали кроз заједничке пројекте и програме - навео је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Лидер социјалиста каже да су оцјену о раду српских представника у Сарајеву грађани дали прошле године.

- Мислим да су и српски чланови у Савјету министара требали претходне године искористити на бољи начин да више сарађујемо, да више заједно радимо као представници нашег народа у институцијама БиХ. Да су тако радили могли би бити бољи резултати. Грађани су прошле године дали оцјену и о њиховом раду и о нашем раду - истакао је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Српске.

Анализирајући потезе који су водили централизацији БиХ на штету ентитета, СРНА наводи и Економску реформску агенду за БиХ, у чији текст није уграђена ниједна примједба Владе Српске, именовање Комисије за програм заштите свједока, у којој нема Срба, као и намјеру Драган Мектића да овлада СИПОМ.

Истиче се и да су посланици СНСД-а спријечили усвајање штетене Резолуције о Сребреници, а да ни до данас није процесуиран покушај убиства тадашњег премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, на шта одлазећи министар безбједности никад није дао одговор.

Повезане вијести:

За СДС и ПДП ставови НСРС некада "нису били обавезујући", а сада хоће посебну сједницу

Додик: СДС и ПДП хтјели да сједе у Сарајеву и наређују Српској

Двоструки аршини опозиције: Одлуке НСРС обавезујуће по потреби