latinica  ћирилица
26/11/2019 |  14:26 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Политички ислам дошао у БиХ са Алијом Изетбеговићем

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је данас у Београду на предавању "Политички ислам као нови идентитет на западном Балкану" да је политички ислам идеологија која је у БиХ дошла са Алијом Изетбеговићем и његовом "Исламском декларацијом".
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba) -
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba)

Галијашевић је навео да у тој декларацији Изетбеговић отвара и покреће процес нове исламизације, додавши да се "политички ислам у БиХ накалемио на комунистичку патологију".

- Буквално је замијенио комунистичку доктрину да је комунистичка партија и нација и држава и идеологија и све - рекао је Галијашевић на предавању које је одржано на Факултету за међународну политику и безбједност београдског Универзитета "Унион Никола Тесла".

Он је нагласио да политички ислам управо себе и доживљава нацијом, вјером и државом.

- Изетбеговићево политичко насљеђе спречава БиХ да буде држава и оно руши односе и националне идентитете и истовремено онемогућава Бошњаке да се национално изразе и да се у Европи понашају као нација - рекао је Галијашевић.

Он је подсјетио и на изјаву француског предсједника Емануела Макрона о БиХ "као темпираној бомби која откуцава".

- Ако се сетимо изјаве Макрона, онда ћемо видети снажну реакцију Исламске заједнице и СДА које су иступиле и рекле да треба бранити ислам од Макрона - рекао је Галијашевић.

Он је указао и да француски предсједник "није напао ислам, а ни Муслимане" већ "актуелну власт која не ради свој посао".

- Он је напао безбједносне институције које су дужне да воде бригу и о џихадистима који су одлазили у Сирију и о њиховом повратку - рекао је Галијашевић који је одржао предавање у свјетлу теоријски поставки које је изнио у свој новој књизи "Земља безнађа - Босна и Бошњаци између јуче и сутра".