latinica  ћирилица
27/11/2019 |  19:18 ⇒ 28/11/2019 | 00:50 | Аутор: РТРС

СДС и ПДП од именовања предсједавајућег СМ праве представу

Ниједној политичкој партији из Српске не служи на част противљење да српски кандидат буде на челу Савјета министара, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Из СДС-а и ПДП-а, чији су представници гласали против именовања Зорана Тегелтије на сједници Комисије за припрему избора Савјета министара, одговарају да је позив за јединство касно стигао. А управо је, због штетног дјеловања ових партија по Републику Српску у заједничким институцијама, важно да оне коначно буду формиране, поручио је српски члан Предсједништва Милорад Додик.

ПДП и СДС од именовања и процеса, кроз који треба да прође предсједавајући Савјета министара, покушавају да направе представу и спектакл. Тиме, на политичком плану не постижу ништа, осим што показују жељу да ускрате могућност да српски кадар буде на челу Савјета министара, каже предсједница Републике Српске. Њихов план, када су мијењали Пословник о раду Представничког дома БиХ, био је, каже, да се задржи постојећи Савјет министара.

- Разумијем зашто су они гњевни. То је због чињенице да су остали без фотеља у Сарајеву, које су ионако неоправдано дуго задржали, посебно посљедњу годину након проведених избора. Чињеница да смо дошли до одређених рјешења и да улазимо у процес конституисања власти на нивоу БиХ, само показује или иде у прилог тези коју сам ја давно изнијела - да је ово узалуд изгубљено вријеме. Могли смо све ово урадити прије годину дана - истиче Цвијановићева.

Из прозваних странака одговарају да је позив за јединствено дјеловање закаснио. Подсјећају да ни СНСД није подржао Младена Иванића 2002. године. Додају да начин на који су створени услови за Тегелтијино именовање, прије свега усвајање Програма реформи, за њих нису прихватљиви, као ни Тегелтијине изјаве о могућем повећању стопе ПДВ-а и поштовању одлука Народне скупштине.

- Сматрамо да је НСРС морала бити упозната са садржајем тзв. Програма реформи, које се очигледно тичу Програма реформи у вези са НАТО савезом, шта год да је у питању и ко год да је у праву - тврди Милко Грмуша, генерални секретар ПДП-а.

Српски члан Предсједништва БиХ подсјећа да су управо СДС и ПДП девет пута с дневног реда Савјета министара скидали понуђени Aкциони национални план, али никад га нису одбили што, каже, указује на могућност да би га и усвојили, да су остали на министарским позицијама.

Додик истиче да он и његова партија, за разлику од СДС-овог Мирка Шаровића, поштују одлуке Народне скупштине. Увјерава да су сви његови поступци, током договарања Програма реформи, били у складу са Резолуцијом о војоној неутралности.

- Договор је да ће тај документ бити прихваћен онако како је написан, а то је план реформи и неће служити ни за какво активирање било чега. То је савршено јасно - наглашава Додик.

Због некоректног понашања ПДП-а и СДС-а, важно је да се коначно заврши формирање бх. институција, каже Додик. Предсједница Српске поручила је да је важно да што прије буде конституисана и Влада Федерације, како би заједно могли да обнове разговоре и активности које се односе на европски пут БиХ и инфраструктурне пројекте, наводећи да то значи и поновно покретање кредибилних преговора с међународним финансијским организацијама.