latinica  ћирилица
28/11/2019 |  11:29 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Издвајања за науку повећана, али и даље испод европског просјека (ФОТО)

Издвајања за науку у Републици Српској су повећана у овој години, али су и даље испод европског просјека, изјавио је данас помоћник министра за научнотехнолошки развој Синиша Марчић.

- У земљама окружења издвајања за те намјене су, такође, испод европског просјека и, ако желимо направити веће искораке, мора се нешто урадити и на том пољу - рекао је Марчић на отварању 9. Фестивала науке у Бањалуци који организује Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Он је навео да је у цијелој Европи тренд популаризације науке како би се што више младих опредијелило за техничке факултете који су кључни за развој привреде.

- На фестивалу имамо представнике различитих факултета, института и средњих школа и надамо се да ће виђени експонати оставити трага на младима и да ће их то опредијелити да се у будућности баве науком - рекао је Марчић.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци Бранко Блануша рекао је да овај фестивал треба његовати јер, између осталог, омогућава широј јавности да види каква су научна истраживања и резултати, те које су могуће практичне реализације у истраживањима.

Он је додао да је Електротехнички факултет припремио више презентација, међу којима се једна односи на универзалну метеоролошу станицу која мјери температуру ваздуха, влажност, УВ зрачење и доста других параметара, као и презентацију о даљинској контроли семафора.

Декан Педагошког факултета из Бијељине Далибор Стевић, који присуствује отварању Фестивала науке у име ректора Универзитета у Источном Сарајеву, навео је да на манифестацији учествује пет факултета овог универзитета, што говори о стратешком опредјељењу Универзитета да допринесе сталном повећању броја научно-истраживачких радова.

Фестивал науке траје два дана и одржава се у Каменој кући на тврђави Кастел и у бањалучком Дому омладине, гдје су предвиђене изложбе, експонати и научни екперименти, као и у тржном центру "Делта планет" и на Природно-математичком факултету гдје посјетиоце очекују два планетаријума у којима се пројектују слике звјезданог неба и свемира.

Међу садржајима овогодишњег Фестивала науке у Каменој кући и Дому омладине су живописна и интерактивна изложба "Динамична планета Земља", суви лед и рука у пламену, златна киша и хемијски вулкан, лава лампа и врући лед, дронови, телескоп, микроскопи, биљке из епрувете.

Све локације на којима се одржава Фестивал науке биће отворене од 10.00 до 20.00 часова и улаз је бесплатан.