latinica  ћирилица
30/11/2019 |  15:56 ⇒ 01/12/2019 | 07:55 | Аутор: РТРС

Пуштен у рад највећи пројекат на Јахорини - гондола "Емир Кустурица" (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик свечано је на Јахорини пустио у рад новоизграђену гондолу, која од данас носи назив "Емир Кустурица" дужине 1.100 метара са 36 кабина, чији је капацитет 2.700 скијаша на час.

Додик је честитао Олимпијском центру "Јахорина" на још једном великом инфраструктурном подухвату, који олипмијску љепотицу још брже води у сам врх европских и свјетских ски-дестинација.

Фото: Срна

Он је потврдио да ће институције Републике Српске и убудуће снажно подржавати развој Олимпијског центра "Јахорина", али и друге квалитетне пројекте у цијелој Републици Српској, који воде ка њеном још интензивнијем развоју и међународној промоцији.

Фото: Срна

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра "Јахорина" Недељко Елез рекао је да ће гондола носити име прослављеног српског режисера Емира Кустурице, а ски стаза која прати гондолу име прослављеног српског тенисера Новака Ђоковића.

Фото: РТРС

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ће ова локална заједница на локалитету Јахорине поклонити плац Новаку Ђоковићу у знак захвалности за његов допринос промоцији српског спорта у свијету.

Вриједност инвестиције је осам милиона евра. Гондола ће повезати дио скијалишта Прача са дијелом скијалишта Пољице, а траса ће радити и када остале инсталације због временских прилика то нису у могућности.

Уз гондолу су изграђене и три скијашке стазе, уређене по ФИС стандардима, дужине пет километара, заштићене вјетроуставама и прекривене системом осњежавања, а направљени су везни путеви који воде ка гондоли, те нови лифт на Пољицама, капацитета 1.200 скијаша на сат.

Фото: РТРС

Данас је вожња новом кабинском гондолом била бесплатна за све госте Јахорине од 10.00 до 15.00 часова.

Осим Додика, присутнима су се на церемонији отварања гондоле обратили и директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић, предсједник Надзорног одбора Центра Недељко Елек, специјални гост Срђан Ђоковић, отац прослављеног тенисера Новака Ђоковића, као и представник компаније "Лајтнер", извођача радова.

У оквиру свечаног отварања гондоле, вечерас ће на Јахорини бити организован концерт Саше Матића, који почиње у 20.00 часова.

Повезане вијести:

Додик: У плану мега пројекат - гондола до Пала и Лукавице

Љевнаић: Oтварање гондоле - историјски дан за Jахорину