latinica  ћирилица
03/12/2019 |  10:20 | Аутор: СРНА

"Дневник Диане Будисављевић" од 5. децембра у биоскопима Српске

Филм "Дневник Диане Будисављевић" говори о снази добра, храбрости појединца и о могућности да малим корацима дођемо до великих резултата, а у себи пробудимо наду да можемо боље, поготово јер је то наша прича, то смо ми, то је наша историја, рекла је режисер и продуцент овог остварења Дана Будисављевић.
Филм Дневник Диане Будисављевић - Фото: Screenshot/YouTube
Филм Дневник Диане БудисављевићФото: Screenshot/YouTube

Будисављевићева је истакла да није тежила спектаклу, јер јој се чини да су се сви тога нагледали.

- За нас, на подручју Хрватске, БиХ и Србије којих се то највише тиче, из перспективе покушаја ревизије историје, чинило ми се да је најважније да је филм истинит и необорив, те да је достојанствено вјеродостојан - рекла је Будисављевићева.

Говорећи о стварању филма на основу свједочења из дневника Диане Будисављевић и историјских чињеница, она је истакла да јој је било најважније да се не огријеши о Диану, њену судбину и историјске чињенице.

Она је за Глас Српске рекла да је било тешко тако велику причу претворити у филм од 90 минута, а да све буде на свом мјесту и да она буде јасна.

- Дианин подвиг је епских размјера. Да бисмо то испратили кроз акциони филм требало би имати огромне буџете, какви су недоступни на нашим просторима. С друге стране, Диана је о себи оставила мало података. Њен дневник није личан, он је ближи бродском дневнику - он је ток догађаја. Готово је немогуће њу као лице вјеродостојно претворити у играну форму, а да не морате да измислите пуно ствари које у дневнику нису записане. Можда ће једног дана неко направити и такав филм, али ја то нисам хтјела - рекла је Будисављевићева.

Према њеним ријечима, истина једина нуди могућност да се искрено и с поштовањем оплакују мртви, те да болно искуство буде усвојено као знање и упозорење да тим путем више не треба да се иде.

Она истиче да истина нуди могућност праштања, прихватања, помирења, мира, свега што је веома потребно да би се живот наставио и градиле боље заједнице.

- Филм нуди истиниту причу, не само о једној жени која је јасно разликовала добро и зло и ризиковала живот да би спасавала дјецу која нису била њене националности и вјере, већ и о њеним сарадницима и стотинама хрватских породица које су удомљавале српску дјецу. Њена акција је велика прича која нам може дати снагу да се боримо против фашизма и против зла, у свим његовим облицима - каже Будисављевићева.

Филм "Дневник Диане Будисављевић" ове седмице долази и пред биоскопску публику у БиХ након што је приказан у Хрватској и Словенији.

- Филм сада долази у подручја гдје готово свака породица има некога ко је страдао у Јасеновцу и Градишци, поготово ту мислим на Бањалуку и Приједор. Вјерујем да ће то бити можда и најјачи доживљај до сада и за мене као ауторку и за публику - истакла је Будисављевићева.