latinica  ћирилица
04/12/2019 |  18:38 ⇒ 21:10 | Аутор: СРНА

Руска амбасада: Ставови Управног одбора ПИК-а пристрасни

Амбасада Русије у БиХ саопштила је да не подржава велики дио оцјена и порука у коминикеу који је данас донио Управни одбор Савјета за спровођење мира, оцјењујући да су њихови ставови пристрасни, да не узимају у обзир стварну ситуацију у БиХ и да се отворено прећуткују стварни и актуелни проблеми.
Петар Иванцов - Фото: klix.ba
Петар ИванцовФото: klix.ba

- Докуменат који нисмо подржали не доприноси унапређивању унутрашњег политичког дијалога у земљи те процеса помирења. Супротно, пристрасност овог коминикеа, погрешно тумачење разлога и посљедица унутрашњих политичких неслагања још виша отежавају сам по себи компликован процес тражења начина осигурања међуетничког помирења - наводи се у саопштењу Амбасаде Русије.

Из руске Амбасаде поздрављају конкретне кораке ради што скоријег завршетка процеса формирања Савјета министара.

Напомиње се да је, нажалост, више од годину дана од општих избора 2018. године било узалуд изгубљено на ово искључиво техничко питање, те да је очигледно да је вјештачко условљавање, које нема никакве везе са суштином тог процеса превише коштало БиХ, њене народе и држављане.

- Рачунамо да ће толико потребне социјалне и економске реформе за добробит друштва бити настављене чим буде почео да ради нови сазив Савјета министара - истичу из Амбасаде Русије.

Амбасада Русије у БиХ позива да се предузму додатни напори ради формирања власти у Федерацији БиХ на темељу изражене воље народа те у складу са њиховим равноправним интересима.

- Жао нам је због селективног приступа наших партнера према поштовању основних темеља Општег оквирног мировног споразума. Не можемо прихватити вјештачку тежњу ка централизацији и унитаризацији БиХ, што је у супротности са логиком Устава и вољом народа БиХ - истичу из руске Амбасаде.

Из Амбасаде Русије у БиХ истичу да не постоји алтернативе дејтонским постулатима равноправности три конститутивна народа и два ентитета уз њихова широка уставна овлаштења, као и дијалогу, компромису и консензусу између њих.

- Управо њихово спровођење сматрамо као основ за чврсти мир, стабилност те свестрани развој у БиХ - додаје се у саопштењу.

Из руске Амбасаде наводе да не сматрају као проблематичне закључке Народне скупштине Републике Српске од 11. новембра.

- Очигледно је да парламент ентитета има и право и обавезу да разматра питања која су значајна за Републику Српску. Нажалост, наши партнери у Управном одбору нису нашли храброст да на прави начин квалификују декларацију конгреса СДА од 14. септембра, сматрајући да је боље да прећуте тај антидејтонски чин, који је заправо изазвао такву реакцију од Српске - додаје се у саопштењу.

Руска Амбасада сматра да Управни одбор ПИК-а није надлежан за разматрање питања као што су институционални аспекти спољне економске миграције.

- Нема сумње да је криза праћена хиљадама миграната, са којом се БиХ суочава посљедњих неколико година, вјештачки изазвана и везана прије свега за одсуство жеље од ЕУ да објективно процијени узроке настале ситуације и предлаже реална рјешења за излазак из кризе - додају из руске Амбасаде.

Из Амбасаде Русије истичу да су забринути због озбиљних проблема које криза ствара за локално становништво.

- Смјештај у БиХ економских миграната, којим је ЕУ већ дозволила да прођу кроз своју територију прије него што су стигли на подручје БиХ, није рјешење тог питања - додаје се у саопштењу.

Из руске Амбасаде истичу да не дијеле тезу о томе да БиХ има обавезу да сноси свој дио терета, уз напомену да је коначна дестинација миграната западна Европа, а не БиХ.

- Жалимо због тога да међународна заједница у БиХ из године у годину приказује све мање јединства по питањима имплементације Мировног споразума који остаје темељ који нема алтернативу за функционисање БиХ. Његово вјештачко подметање уз друге, наметнуте извана и непровјерене рецепте је контрапродуктивно - додаје се у саопштењу.

Повезане вијести:

ПИК: Ентитети немају право на отцјепљење

Додик: Да ли је Аустрија икада примила иједног Србина без личних докумената!?