latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:02 ⇒ 05/12/2019 | 08:24 | Аутор: СРНА

Додик: Да ли је Аустрија икада примила иједног Србина без личних докумената!?

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је Савјет за провођење мира /ПИК/ тијело које није предвиђено Дејтонским мировним споразумом и не постоји правно упориште за његово постојање, па је депласирано и коментарисати њихове комуникее.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Народна скупштина Републике Српске није донијела закључке који обавезују ПИК, или који траже њихов став, али не могу да не примјетим да их нису оквалификовали ни као антидејтонске ни као антиуставне - истакао је Додик упитан да прокоментарише комунике Управног одбора ПИК-а.

Додик је нагласио да високи представник јесте предвиђен Анексом 10 Дејтонског споразума, али не да се бави унутрашњим питањима у БиХ, посебно не оним која се не тичу његовог провођења.

- Мигрантска криза сигурно није питање којим би ПИК требало да се бави, посебно не на начин на који је то учињено данас. Што се тиче Инцкове изјаве око Срба и њиховог боравка у Аустрији, у којој су како тврди добродошли, увјерен сам да он не говори у име државе Аустрије, и рекао бих да је то поређење апсолутно непримјерено - истакао је Додик.

Он је рекао да би питао Инцка само једно - да ли је Аустрија икада примила иједног Србина без личних докумената и да ли је Аустрија примили иједног Србина који може бити безбједносна пријетња по ту земљу.

- Пошто сви знамо да није, због чега Инцко покушава да нам наметне образац у понашању који не прихватају остале уређене државе, па и Аустрија. Или, зашто Аустрија не прихвати мигранте који су се, како ставри сада стоје, паркирали у БиХ, јер они и не желе да остану у БиХ ни у Републици Српској, њима је циљ западна Европа. За плату коју прима могао би бар да даје сувисле изјаве, ако већ ништа друго не ради - поручио је Додик.

Повезане вијести:

Руска амбасада у БиХ: Наши партнери у ПИК-у су пристрасни

Састанци о локалној самоуправи и мигрантској кризи

Поздрављено именовање Тегелтије

ПИК: Ентитети немају право на отцјепљење