latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:22 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Српска неће дати сагласност на чланство БиХ у НАТO

Република Српска наредне године отвориће Представништво у Словенији, најавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, током посјете Љубљани.

На вечерашњем састанку са представницима Срба, нагласио је да је веома важно да се српска удружења организују гдје год живи српска дијаспора. Додик је у Љубани обишао и православну цркву Св. Ћирила и Методија.

У главном граду Словеније и о крупним политичким темама. Додик је поновио да нема консензуса о чланству БиХ у НАТО-у, и да је Српска опредјељена за војну неутралност.

На састанку са предсједником Борутом Пахором разговарано је и о мигрантској кризи

Проблем мигрантске кризе не може да падне на терет БиХ - закључак је састанка у Љубљани. Оно што очекујемо од Европске уније је да спријечи пролазак миграната до БиХ, истакао је Додик.

- Ми у Републици Српској нећемо да отворимо стационаре за мигранте. То питање треба рјешавати у Грчкој и Бугарској које су у Европској унији и преко којих нама долазе мигранти. Ми немамо ни услова нити желимо да се они задржавају у БиХ - констатовао је Додик.

Словенија разумије овакав став и спремна је да у Бриселу буде заговорник систематског приступа рјешавања проблема илегалних миграција, потврдио је Пахор.

- Проблем илегалних миграција можемо ријешити само на границама Европске уније - нагласио је Пахор.

Европске интеграције земаља Западног Балкана морају бити убрзане и Словенија ће заступати став да тај процес треба да буде откочен, најавио је Пахор. Једна од тема било је и најављено одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори, западној граници БиХ и Републике Српске са Хрватском. Став Републике Српске је јасан - одлагалиште на тој локацији је неприхватљиво.

- Пристојно би било да то не изазива проблеме трећима и то је нешто што ћемо наставити да проблематизујемо на тај начин - рекао је Додик.

- Словенија је понудила локацију нуклеарке Кршко, али Хрватска жели своју локацију. Свјесни смо да је локација Трговске горе спорна за БиХ - поручио је Пахор.

Чланови Предсједништва БиХ разговарали су и са предсједником словеначког парламента Дејаном Жиданом, а сутра ће одржати предавање на Универзитету у Љубљани.

Повезане вијести:

Велики значај окупљања у Цркви и јачања вјере (ФОТО)

Сљедеће године представништво Српске у Словенији