latinica  ћирилица
08/12/2019 |  16:48 | Аутор: СРНА

Наставља се истрага против Ђукановића због стварања криминалне групе

Врховно државно тужилаштво Црне Горе наложило је наставак истраге против црногорског предсједника Мила Ђукановића због стварање криминалне организације, злоупотребе службеног положаја и противзаконити утицај, саопштено је из Атлас групе.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

Наставак истраге наложен је Специјалном тужилаштву Црне Горе предузимањем радњи по кривичној пријави против Ђукановића.

Кривичном пријавом, коју је у марту поднио адвокатски тим предсједника Атлас групе Душка Кнежевића, обухваћени су бивши извршни директор Мељине комплекса Оливера Михајловић Елез, предсједник Привредног суда Блажо Јованић, гувернер Централне банке Радоје Жугић, бивши привремени управник у Атлас банци Тања Терић, бивши привремени управник у ИБМ банци Милан Ремиковић, главни специјални тужилац Миливоје Катнић, стечајни управник Мељине комплекса Саша Зејак и више НН лица.

На терет им је стављено да су, по налогу Ђукановића, учествовали у незаконитом одузимању имовине Душка Кнежевића у Црној Гори, навели из Атлас групе.

Београдски адвокат Здравко Ђукановић, правни заступник Атлас групе, рекао је да је ту одлуку донијела државни тужилац Ђурђина Ивановић и да она представља примјер професионалног, одговорног, савјесног и законитог рада Врховног државног тужилаштва, које је поступало по притужби одбране Кнежевића од 26. септембра на претходно одбацивање кривичне пријаве.

Из Атлас групе су објаснили да се у кривичној пријави из марта и њеним каснијим допунама објашњава да је од почетка 2018. године Мило Ђукановић организовао криминалну организацију у дужем периоду с циљем да обавља кривична дјела за која се по закону може изрећи казна затвора од четири године и тежа казна.

Сваки од чланова, како је наведно, имао је одређену улогу и задатак, а поступали су са умишљајем, свјесни дјела и његове противправности.

- Хтјели су извршење дјела након што је Ђукановић створио план да се од Кнежевића одузме цјелокупна имовина коју поседује у Црној Гори, односно имовина коју посједују његове банке и компаније, ради стицања противправне имовинске користи - додаје се у саопштењу.

Искориштавањем службеног положаја и овлашштења и прекорачењем граница свог службеног овлаштења нанијели су, како се тврди, штету Кнежевићу и теже повриједили његова права.

- Ђукановић је кориштењем службеног и друштвеног положаја и стварног утицаја посредовао да се обаве службене радње које се не би смјеле обавити и да се не обаве службене радње које би се морале обавити и то тако што су кривична дјела извршили преко Елезове, Јованића, Зејака, Катнића, Ремиковића, Терићеве, Жугића и више других, за сада, непознатих особа - прецизирано је у саопштењу.

У кривичној пријави се наводи да су сви прихватили план и дјеловање, па су незаконитим поступањем и кршењем законских одредби омогућили да се пред Привредним судом отвори стечајни поступак над Мељине комплексом.

- Потом је Жугић 7. децембра прошле године прекорачио своја овлаштења и донио рјешење о увођењу принудне управе, а потом стечаја у Атлас банци, да би затим незаконитим одлукама била нанесена вишемилионска штета акционарима банке и домаћим и међународним клијентима - кажу у Атлас групи.

Даље се тврди да су грубо прекршили и права акционара да учествују у поступку докапитализације и незаконито умањили депозите за 21,8 милиона евра.

- Исто се односи и на ИБМ банку у којој су незаконито отворили стечај, тако да је причињена штета банци већа од 170 милиона евра - навели су из Атлас групе.

Одбрана Душка Кнежевића очекује да ће у наставку овог поступка бити изведени сви битни докази и утврђене све чињенице.