latinica  ћирилица
14/12/2019 |  19:44 ⇒ 15/12/2019 | 08:52 | Аутор: РТРС

Бјеловац - примјер некажњеног злочина (ФОТО)

У селу Бјеловац, код Братунца, обиљежена је 27. годишњица од убиства 109 Срба из овог краја. У сребреничке затворе тада је одведено десетине цивила, а село, након што је опљачкано, до темеља је спаљено.

Снимци села Бјеловац 14. децембра 1992. године показују пустош након што су муслиманске војне формације из Сребренице упале у небрањено подручје на обали Дрине, запалили куће, а цивиле побили.

У Бјеловцу су се данас окупили преживјели мјештани, породице и пријатељи, како би одали почаст за покој душа убијених.

Фото: СРНА

Већина мјештана убијена је у засједи док су покушавали да пребјегну на другу обалу Дрине у Србију, за само неколико сати село је спаљено а убијено је 68 мјештана. Славки Матић убили су двије кћерке и мужа.

- Дошли су на моја врата да побију женску дјецу која нису имали ни прут, а камоли пушку - каже Матићева.

Фото: СРНА

Бјеловац је примјер некажњеног злочина, истичу представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунца Радојка Филиповић, којој су на данашњи дан прије 27 година погинули супруг Драган и свекар Драгољуб, рекла је да злочин у Бјеловцу има све елементе геноцида.

Фото: СРНА

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истиче да није нормално да упркос очигледним доказима о злочину још нико није одговарао.

Након Бјеловца у Подрињу су током зиме `92. и `93. услиједили многобројни напади тзв. Армије БиХ из Сребренице на небрањена села Кравицу, Сикириће и Скелане. Села су спалили, а мјештане редом убијали.