latinica  ћирилица
23/12/2019 |  17:11 ⇒ 24/12/2019 | 00:39 | Аутор: РТРС

Завршена посебна сједница Парламента о Програму реформи (ФОТО)

У Бањалуци је одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о Информацији о Програму реформи, који је усвојило Предсједништво БиХ. Сједница је сазвана на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Сједница је почела обраћањем српског члана Предсједништва БиХ које је пратило гласно негодовање опозиционих посланика који су викали, звиждали и лупали током читавог Додиковог говора.

Након тога, услиједила су обраћања предсједника СДС-а, ПДП-а, СП и Уједињене Српске, те једночасовна пауза на захтјев Клуба посланика СДС-а, а затим и посланичка расправа која још увијек траје. Вечерњи дио засиједања обиљежио је инцидент између министра унутрашњих послова Драгана Лукача и посланика ПДП-а Драшка Станивуковића.

Посебној сједници присуствовала је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Фото: РТРС

00.38 - За закључке су гласала 52 посланика од присутних 55, против су била три. Усвојени су предложени закључци клубова посланика и закључена девета посебна сједница.

00.36 - Изјашњавање о закључцима клубова посланика.

00.35 - Настављена сједница.

00.30 - Апсолвирана тачка дневног реда. Након паузе од пет минута услиједиће гласање.

00.15 - Посланик Драган Чавић рекао је да су сати изгубљени, а да се расправа није помјерила са почетка.

23.54 - Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је предсједнику Скупштине Недељку Чубриловићу да је требало да удаљи опозиционе посланике који су током читаве сједнице провоцирали премијера Српске и српског члана Предсједништва БиХ.

23.43 - Предсједница Српске Жељка Цвијановић одговорила је Соњи Караџић Јовичевић да она не може да зна да ли ће "наша дјеца ићи у рат", али да је сигурно да Програм реформи то не предвиђа јер не значи чланство у НАТО.

23.40 - Потпредсједница НСРС Соња Караџић Јовичевић рекла је да су сати изгубљени на препуцавање и анимозитете, истакавши да је једино занима одговор на питање да ли ће њена дјеца морати да иду негдје у рат.

23.35 - Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић изјавио је вечерас да скупштинско руководство не може завести ред међу људима који тај ред не желе и да би сви морали да поштују Пословник о раду.

23.15 - У току обраћање српског члана Предсједништва БиХ. Додик је рекао посланику СДС-а Небојши Вукановићу да престане с оптужбама и нападима на њега и његову породицу.

Додик је навео да нису тачне тврдње опозиције да је документ Програм реформи БиХ нетачан, истичући да је ово оригиналан документ.

- Програм реформи БиХ је оригиналан документ. Ништа није превара. Овај документ прекида континуитет НАТО интеграција - рекао је он.

Он је напоменуо да је овај документ усвојило Предсједништво БиХ, истичући да под пуном политичком, материјалном и кривичном одговорношћу тврди да је ово документ који је усвојен.

22.50 - Сједница је настављена. Изречене су опомене посланику Драшку Станивуковићу и министру Драгану Лукачу и одузета им је ријеч. Опомена је изречена и Јелени Тривић, али јој није одузета ријеч.

22.48 - Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић изјавио је да овај посланички клуб више неће присуствовати посебној скупштинској сједници, због, како каже, самовоље српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача.

Станић је рекао новинарима да је посланицима достављен, како каже, лажни документ Програм реформи.

Он је навео да "СДС не подржава пут БиХ у НАТО".

22.08 - Пауза након инцидента између министра Драгана Лукача и посланика ПДП-а Драшка Станивуковића.

22.05 - Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је да је данас у НСРС виђено нешто што се одавно није дешавало, те да је опозиција превазишла сама себе.

21.45 - Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да Програм реформи БиХ није Годишњи национални програм. Он је подсјетио да су СДС и ПДП 2017. године физички спријечили доношење Резолуције Народне скупштине о војној неутралности Републике Српске.

21.42 - Посланик СНСД-а Душица Шолаја рекла је да Програм реформи не прејудицира чланство, истакавши да одговорност за данашња дешавања у НСРС сноси руководство Парламента.

21.34 - Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да је имао информације да ће се опозиција на посебној сједници понашати онако како се данас понаша.

21.29Љубиша Крунић (ПДП) рекао је да посланицима није достављен оригинални документ - Програм реформи.

21.22 - Додик: Већина трпи диктаутру мањине, тачније диктатуру двоје-троје посланика и то је неприхватљиво. Због тога је потребно измијенити Пословник НСРС.

21.18 - Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је Народна скупштина одувијек пресудно мјесто за одрбрану српских националних и државних интереса.

- Жао ми је што опозиција у континуитету показује негаторски однос према НСРС - рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је учествовао у доношењу одлука о Формирању Републике Српске, Војске Републике Српске и Народне скупштине.

- Био сам у Војсци Републике Српске до момента када је донесена одлука да посланици буду распоређени у парламент. Тада смо сматрали да је Народна скупштина мјесто одбране српских националних интереса, што јесте све ово вријеме. Морамо градити дигнитет Скупштине, а то значи дигнитет свих посланика - додао је он.

21.13 - Оштра расправа предсједнице Српске и опозиционих посланика.

21.00 - Завршено обраћање предсједнице Републике Српске.

20.48 - Цвијановићева је истакла да је Програм реформи компоромис и да је апсолутно неутралан.

- Не помиње се неутралност јер је компромисан документ, заједнички у БиХ, али се нигдје не помиње ни чланство - истакла је она.

20.45 - Цвијановић: Разумијем шта је демократија и парламентаризам, али постоје и црвене линије које се не могу прећи. Желим да се ова институција бави оним питањима којима треба да се бави.

20.43 - У току обраћање предсједнице Српске Жељке Цвијановић.

20.23 - Вишковић: Народна скупштина доноси одлуке које су обавезујуће за све актере друштвено-политичког живота Српске. Резолуција о војној неутралности обавезује све.

- Програм реформи није пут у НАТО, то је први документ у БиХ који не предвиђа чланство у НАТО. Он подразумијева сарадњу, али не и чланство и Србија има сличан документ - рекао је Вишковић, нагласивши да Република Српска прати Србију у војној неутралности.

20.20 - Посланицима се обраћа премијер Српске Радован Вишковић.

20.19 - Сједница је настављена након паузе.

19.15Пауза од сат времена на захтјев Клуба посланика СДС-а који, како је наведено, жели да упореди докумет који су добили посланици са оригиналним документом Програм реформи БиХ.

Шеф овог клуба Миладин Станић рекао је да то морају урадити, јер су тек сада добили оригиналну верзију документа.

19.14 - Завршено обраћање Стевандића, предсједник НСРС Недељко Чубриловић отворио расправу. Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић затражио је паузу.

19.03 - Почело обраћање предсједника Уједињене Српске Ненада Стевандића. Он је на почетку излагања нагласио да Програм реформи не подразумијева чланство у НАТО.

18.56 - Ђокић је рекао да је Република Српска успјела да заштити свој интерес, те да Програмом реформи није прејудицирано чланство у НАТО.

18.53 - Обраћање предсједника Социјалистичке партије Петра Ђокића. У скупштинску салу вратили су се посланици СНСД-а и министри Српске.

- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик успио је у комплексним разговорима и под великим притицима да спријечи усвајање Годишњег националног програма АНП. Република Српска успјела је да заштити свој интерес и да у Предсједништву БиХ буде заузет став који одговора Српској - рекао је Ђокић.

18.43 - Бореновић тврди да је Програмом реформи трасиран пут БиХ у НАТО.

18.42 - Почело је обраћање предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића. Посланици СНСД-а, те премијер и министри Српске и даље се нису вратили у скупштинску салу.

Фото: РТРС

18.37 - Шаровић тврди да Програм реформи води активацији МАП-а и да нема разлике између овог документа и АНП-а.

Оптужио је српског члана Предсједништва БиХ за издају.

18.31 - Почело обраћање предсједника СДС-а Мирка Шаровића. Посланици СНСД-а напустили су скупштинску салу.

Фото: РТРС

18.30 - Завршено обраћање српског члана Предсједништва БиХ.

Фото: РТРС

18.24 - Додик је рекао да се у документу Програм реформи БиХ не прејудицира чланство БиХ у НАТО.

- Овај докуменат је пред вама и то је вјерни одраз документа који ће бити послат у НАТО у Брисел - истакао је Додик.

Он је рекао да се овај документ већ сада налази на веб страници Предсједништва БиХ, истичући да је могуће удовољити захтјеву опозиције да виде верзију овог документа на енглеском језику јер ту нема никаквих тајни.

18.00 - Додик је рекао да је документ Програм реформи БиХ озбиљан, те да није ријеч ни о каквој подвали, нити издаји.

- Ово нема нигдје у свијету да је Парламент утврдио Резолуцију о војној неутралности, а да је нека посланичка група овдје донијела НАТО заставу. Документ је озбиљан, а морате признати да је веома тешко доћи у позицију да став БиХ о НАТО буде промијењен - рекао је он.

17.50 - Посланици опозиције и даље викањем, звиждањем и лупањем ометају Додиково обраћање.

17.33 - Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је новинарима да је посебна сједница почела напето и да је могућ исти сценарио као у октобру 2017. године када је опозиција покушала да спријечи доношење важне одлуке у Парламенту.

Фото: РТРС

17.30 -  Додик је истакао да војна неутралност остаје кључна ријеч, јер документ не прејудицира чланство у НАТО.

17.20 - Почело обраћање српског члана Предсједништва БиХ, уз гласно негодовање појединих опозиционих посланика.

Додик је подсјетио да је Програм реформи усвојен након годину дана и блокада формирања Савјета министара.

Фото: РТРС

Шеф клуба посланика СДС-а Миладин Станић тврди да документ који је достављен посланицима "није оригинал".

- Ријеч је о подвали јер је оригинални документ на енглеском језику - навео је Станић.

.......................................................................................

Додик је раније истакао да му је важно шта ће рећи Народна скупштина и јавност о Програму реформи, а не опозиција. Наглашава да ће опозиција имати исти приступ без обзира на то шта у том документу пише. Он је још једном поновио да овај документ не прејудицира чланство у НАТО.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да ће Програм реформи бити прихваћен у Народној скупштини, уколико буде тражено изјашњавање о томе.