latinica  ћирилица
19/01/2020 |  19:21 ⇒ 20/01/2020 | 07:50 | Аутор: РТРС

Црногорске власти још једном позване да повуку спорни Закон; Ђукановић одбија дијалог

Богојављенске литије и пливање за часни крст ове године уједно су били и скупови подршке СПЦ и православним вјерницима у Црној Гори. Патријарх Иринеј и српски члан Предсједништва БиХ још једном су позвали црногорске власти да ставе ван снаге спорни Закон о слободи вјероиспвјести. Међутим, предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић одговара да повлачења закона неће бити.

Захтјеви за стављање ван снаге Закона о слободи вјероисповјести у Црној Гори све су гласнији. Апел црногорским властима, да се оставе онога што су наумили, након богојављенске литургије, упутио је и патријарх српски Иринеј.

- Да светиње наше на Косову и Метохији и Црној Гори остану тамо гдје су биле, са свим својим иметком. Јер, оне служе цркви и нашем православном народу хришћанском. То је наша молба и њима и Господу, да не дозволи оно што су наумили - поручио је Његова светост патријарх српски Иринеј.

Апелу се придружио и српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, истакавши да је доношењем овог закона Српска правослвна црква у Црној Гори дискриминисана у односу на друге вјерске заједнице.

- Напоменућу само да је католичка црква и Исламска заједница направиле уговор о томе са црногорском државом и да је једино недефинисан статус за СПЦ, и они покушавају да тим Законом да доведу у позицију да се стави у нејасан статус активност саме СПЦ. Зато је то неприхватљиво - истакао је Додик.

Међутим, став црногорских власти остао је непромијењен. Предсједник Мило Ђукановић тврди да није ријеч о отимању имовине СПЦ у Црној Гори, него о враћању државне имовине, коју је црква узурпирала у посљедњих 30-ак година. Због тога, каже, Црна Гора неће повући спорни закон.

- Не вјерујем да ико, ко је политички озбиљан, може очекивати повлачење закона који је донешен након тако дуге припреме. Дакле, да смо сматрали да тај закон треба да буде повучен, сигурно га не би ни доносили. Све аргументе против, чули смо већ у претходне четири године. Позив на дијалог је значи позив на разговор око имплементације тог закона - рекао је Мило Ђукановић.

Дијалога неће бити док закон не буде повучен - јасан је био митрополит црногорско-приморски Амфилохије, након богојављенског пливања за часни крст у Подгорици. На Ђукановићеве тврдње да су окупљања против спорног закона широм Црне Горе, уствари политички скупови обучени у црквено рухо, са наглашеним просрпским предзнаком, Амфилохије одговара да он не може знати шта је црквено, а шта политичко, јер није крштен.

- Позивам наше власти да се врате народу, да се врате вјери. Како да разговарамо о једној лажи и неправди која је стид и срам Црне Горе. Најсрамније нешто што се догодило Црној Гори то је тај закон - нагласио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

И архиепископ амерички Елпидофор, написао је писмо америчком државном секретару Мајку Помпеу у којем га упозорава на најгрубље кршење људских и верских права православних хришћана у Црној Гори, поводом усвајања контроверзног Закона о слободи вероисповести. Подсјећамо, на штетност Закона о слободи вјероисповјети упозравао је и Васељенски патријарх Вартоломеј, поручивши да је једина канонска црква у Црној Гори Митрополија црногорско приморска Српске православне цркве, а једини канонски архиепископ у Црној Гори митрополит Амфилохије.

Повезане вијести:

Додик: Законом учињена дискриминација, подржати његово укидање

Амфилохије: Ђукановић не може знати шта је црквено, а шта политичко, јер није крштен

Ђукановић: Власт неће повући Закон о слободи вјероисповијести