latinica  ћирилица
24/01/2020 |  19:47 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Ђокић искључио три посланика која траже његову смјену

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић искључио је из странке посланике Максима Скоку и Горана Селака, и некадашњег министра Миленка Савановића. Позвао их је да врате мандате странци, са чије су листе избарани у Народну скупштину. Скоко, Селак и још три посланика социјалиста остају при захтјеву да њихов страначки шеф буде смијењен са позиције министра.

Ђокић је добио подршку Извршног одбора да из странке искључи шефа Клуба посланика Максима Скоку, некадашњег министра Миленка Савановића и посланика и предсједника бањалучког Градског одбора Горана Селака. Увјерен је да ће за ове потезе и намјеру да распусти бањалучки Одбор добити сагласност Главног одбора странке.

- Одбацујем све што су они говорили и све њихове разлоге да се покрене поступак промјене нас социјалиста у Влади Републике Српске. Разлог због којег су све ово покренули видим у томе што нису остварени њихови лични захтјеви и лична очекивања - рекао је Ђокић.

Ђокић тврди да су му и даље привржени посланици Срђан Тодоровић и Далибор Стевић. Добио је, каже, и подршку Социјалистичке партије Србије. Одбацује гласине да група која тражи његову смјену ужива наклоност предсједника СНСД-а Милорада Додика.

- Оно што сам из разговора са предсједником СНСД-а закључио јесте да он све ове догађаје посматра искључиво као унутарстраначке ствари социјалиста - истакао је Ђокић.

Додик каже да социјалисти остају њихов коалициони партнер.

- Ове процесе ми посматрамо као унутрашњу ствар те партије. Немамо намјеру да се у то мијешамо, нити да подстичемо нити спречавамо. У сваком случају, посматраћемо како ће се тај процес одвијати - навео је он.

Посланици социјалиста - Скоко, Селак, Саво Вулић, Ристо Марић и Андреа Дорић и данас инсистирају да њихов страначки шеф поднесе оставку на министарску позицију или да га предсједник Владе разријеши дужности. Ђокићеву одлуку о брисању из чланства троје партијских функционера оцјењују нестатутарном.

- Чињеница је да смо упутили захтјев премијеру за смјену министра, а одлуке о искључењу које се доносе по личним жељама и мимо одредби Статута ту не играју неку велику улогу нити могу шта да промијене. Пошто није било сједнице Главног одбора који може да донесе одлуке о искључењима, ово је дефинитиван доказ самовоље и бахатости и директна потврда да смо апсолутно у праву у својим захтјевима - рекао је Селак.

Некадашњи министар сматра да је одлука о његовом и искључењу Селака и Скоке донесена у намјери да, како каже, Ђокић по сваку цијену задржи своје позиције.

- Не могу да схватим људе који су стали уз Ђокића јер се том подршком сврставају на страну негативних процеса чији је он носилац - истиче Савановић.

Петоро посланика Ђокићеву смјену траже јер је, истичу, супротно вољи странке потписао уговор о изградњи вјетроелектране Гребак код Невесиња. Наглашавају да је и републичко Правобранилаштво дало негативно мишљење о споразуму који прецизира услове њене изградње.