latinica  ћирилица
28/01/2020 |  11:54 | Аутор: banjaluka.net

Влада планира нову организацију Инспектората Српске

Влада Републике Српске планира да у овој години успостави нову организациону структуру Инспектората Републике Српске и да унаприједи инспекцијски систем Републике Српске, кроз синхронизовани инспекцијски систем на свим нивоима власти у Републици Српској, чиме би била проведена реформа ове институције.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Наведено је то у Програму економских реформи за период 2020-2022. године, гдје се додаје да су у току 2019. године спроведене активности додатне анализе стања и извођење препорука, израда и усвајање акционог плана за реформу инспекција у Републици Српској.

Поред тога, Влада Републике Српске упутила је Нацрт закона о инспекцијама Народној скупштини Републике Српске на разматрање, који је потом и усвојен на сједници 26. септембра 2019. године. Другом фазом ове реформе предвиђено је реформисање Инспектората Републике Српске и инспекција са свих нивоа власти у Републици Српској.

- Циљ је уређење стања у области инспекција и превазилажење недостатака утврђених приликом анализе стања, као и на основу достављених примједаба, приједлога и сугестија синдиката, послодаваца и локалних заједница - наводе из Владе.

Према њиховим ријечима, ефикасан и економичан, професионалан, одговоран и транспарентан рад инспекцијских органа доприноси смањењу сиве економије и унапређењу свих сфера живота.

- Очекивани утицај се огледа у ефикаснијем раду инспекцијских органа, а то ће допринијети смањењу сиве економије и преласку из неформалне у формалну запосленост. Поред тога, смањиће се оптерећеност привредних субјеката инспекцијским контролама, што ће омогућити ефикаснији рад контролисаних субјеката - наведено је у Програму економских реформи Српске за период до 2022. године.

Као кључне препреке за раст и конкурентност у области пословног окружења и смањења неформалне економије у области инспекција из Владе наводе да је препознато преклапање инспекцијских контрола код субјеката надзора од стране два нивоа инспекција, непостојање координације, односно комуникације између републичког и локалног нивоа инспекција, те изрицање више репресивних мјера у односу на превентивне мјере.

Са намјером да се избјегне дуплирање, односно преклапање инспекцијских контрола, предложено је усклађивање планова рада републичких инспектора и инспектора који послове инспекцијског надзора обављају на нивоу јединица локалне самоуправе, ради унапређења координације рада инспекција и дјелотворности инспекцијског надзора и праћење њихове реализације.