latinica  ћирилица
28/01/2020 |  16:05 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

Вишковић: Влада Српске ће подржати све развојне пројекте у Херцеговини (ФОТО)

Премијер Радован Вишковић завршио је дводневну радну посјету херцеговачким општинама. Капитални пројекти, привредни раст и улагања у инфраструкутуру биле су главне теме разговора с привредницима и општинским руководствима. Влада ће, рекао је Вишковић, пружити пуну подршку свим развојним пројектима.

Премијер је обећао даљу подршку Владе свим развојним пројектима у Херцеговини, почевши од капиталног објекта - Хидроелектране Дабар, чија је градња у току, преко подршке изградњи Духовног центра у Мркоњићима, као и реконструкцији и изградњи путне инфраструктуре. Најавио је да ће за модернизацију магистралних путева у Републици Српској бити обезбијеђена кредитна средства од око 200 милиона марака.

Премијер Вишковић са директором ЕРС и рукововодством ХЕТ-а, Фото: РТРС

Ускоро би требало да се дефинише ко ће бити партнер у финансирању и изградњи преосталих објеката у оквиру градње хидроелектране Дабар. Ово је капитални пројекат у Републици Српској чија је процијењена вриједност око 600 милиона марака. Хидроелектране на Требишњици издвојиле су, до сада, око 100 милиона марака за изградњу приступних путева, тунела и водоводне мреже.

- Приводимо крају процес јавне набавке за одабир партнера. У наредних 15- 20 дана финализирамо понуду, надамо се прихватљиву, па за наредних неколико мјесеци потпишемо уговор о изградњи и уговор о финансирању хидроелектране Дабар - изјавио је директор хидроелектране Дабар Жељко Зубац.

- Кинески партнер треба да до 14. фебруара предложи коначну понуду коју ће Влада Српске размотрити. Сигуран сам да ћемо прије априла, када је предвиђен састанак у Пекингу, имати одобрен и потписан тај пројекат - поручио је Вишковић.

Састанак у Берковићима (Фото: РТРС)

Током ове године требало би да се уђе у почетне радове око изградње бране и изградње машинске радионице, поручио је предсједник Владе Републике Српске. И данас је разговарано о великом проблему који је Хидроелектранама на Требишњици донијела хаварија у хидроелектрани Дубровник. Годину дана је ова хидроелектрана ван мреже што је проузроковало огромне финансијске губитке ХЕТ-у.

- Постоје обећања са хрватске стране и ХЕП-а да би прва машина у ХЕ Плат требала да уђе 15 марта. Остаје да вјерујемо - изјавио је директор ХЕТ-а Гордан Мишељић.

Вишковић је посјетио Духовни центар Мркоњићи који је у изградњи. Истакао је да Влада жели да ово мјесто буде што прије изграђено и на понос свеколиком српском народу.

- Ово ће бити мјесто гдје треба да долазимо, да се поклонимо и затражимо заштиту од свеца за нас, наше породице и српски народ у цјелини и зато ми је веома драго да сам данас овдје у функцији предсједника Владе и да са те позиције могу да донесем одлуку да Влада издвоји финансијска средства да се ово мјесто сагради онако како заслужује - изјавио је Вишковић.

Радован Вишковић и монахиња, Фото: РТРС

У досадашњим радовима на изградњи Духовног центра, подсјетио је Вишковић, средства је уложила Влада Србије. Даљи наставак радова финансираће Влада Српске и град Требиње.

Вишковић је обишао и радове на реконструкцији магистралног пута Требиње - Љубиње.

Вишковић на реконструкцији пута Требиње-Љубиње, Фото: СРНА

- Ово је први равнајући слој, затим иде други. Ја сам јасно и гласно рекао и власнику Херцеговина путева и надзорном органу да мене интересује квалитет радова. Знам колико је тешко обезбиједити новац за инвестиције - нагласио је Вишковић.

Премијер је поручио да ће поново доћи да обиђе радове на реконструкцији овог пута у Херцеговини.

Дводневни боравак у Херцеговини премијер Вишковић завршио је посјетама Љубињу и Берковићима. Потврдио је да ће Влада помоћи изградњу пумпног постројења за водоснадбијевање становништва Љубиња.

Вишковић је рекао да ће након рјешавања имовинских односа почети и реконструкција пута Љубиње - Столац. У општини Берковићи Влада ће издвојити 120 000 марака за довршетак система водоснадбијевања 150 домаћинстава у мјесној заједници Дабрица.