latinica  ћирилица
30/01/2020 |  22:11 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Шта значи одлука СЗО о проглашењу ванредне ситуације?

Ванредна ситуација коју је прогласила СЗО подразумијева привремене препоруке за националне здравствене институције у цијелом свијету, што укључује појачане мјере праћења, приправности, заштите.
Тедрос Аданом Гебрејесус (фото: Tanjug / AP / Jean-Christophe Bott) -
Тедрос Аданом Гебрејесус (фото: Tanjug / AP / Jean-Christophe Bott)

Свјетска здравствена организација прогласила је ванредну ситуацију на глобалном нивоу, након што се број случајева оболелих од коронавируса за недељу дана више него десет пута повећао. 

СЗО је саопштила да хитна ситуација на глобалном нивоу представља "ванредни догађај", што значи да представља ризик по друге земље и захтева координисан међународни одговор.

Стручњаци наводе да посебно забрињавају случајеви преношења вируса са човјека на човјека у земљама изван Кине, јер они наговјештавају да постоји већа могућност за даље ширење вируса.

Проглашење ванредне ситуације на глобалном плану покреће препоруке свим земљама. Оно је усмјерено на спречавање или смањењу ширења вируса преко границе, уз избјегавање непотребног мијешања у трговину и путовања. 

АП наводи да проглашење ванредне ситуације обично подразумијева да ће се у спречавање ширења вируса уложити више новца и ресурса, али би могло да наведе владе земаља да ограниче путовања и трговину са погођеним земљама.

Ова одлука такође намеће земљама строже критеријуме у пријављивању случајева заразе.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус саопштио је одлуку након састанка са одбором за ванредне ситуације СЗО, независним панелом стручњака, услијед све већег броја доказа о ширењу вируса у 18 земаља. 

- Главни разлог за ово проглашење није оно што се дешава у Кини него у другим земљам - рекао је Гебрејесус на конференцији за новинаре у Женеви.

Он је додао да постоји забринутост да ће се вирус ширити у земљама са слабијим здравственим системом.

До сада је од посљедица коронавируса умрло 170, а инфицирано више од 7.800 људи.

Забележено је 98 случајева вируса изван Кине, укључујући осам случајева преноса са човека на човека у четири државе - Немачкој, Јапану, Вијетнаму и Сједињеним Америчким Државама.

Кинески и амерички научници раде на развоју вакцине против коронавируса. Ако све буде ишло по плану, вакцина на њудима може да буде тестирана за три месеца. 

Кина је о првим случајевима заразе коронавирусом Свјетску здравствену организацију обавестила крајем децембра. 

Извор. РТС, Танјуг