latinica  ћирилица
04/02/2020 |  15:26 ⇒ 15:45 | Аутор: РТРС

Оптужница против Савчића покушај рушења части и угледа српске војске

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите најоштрије је осудило одлуку Суда БиХ којом се генералу Миломиру Савчићу забрањује обављање функције предсједника Борачке организације Републике Српске и контактирање са медијима.
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација)Фото: РТРС

- Ову одлуку сматрамо још једним у низу срамотних поступака и несумњиви доказ да правосудни органи БиХ немају исти однос према догађајима и учесницима догађаја из грађанског рата деведесетих година на овим просторима - наводи се у саопштењу Министарства.

Из Министарства истичу да се подизањем оптужнице против најчаснијих команданата Војске Републике Српске наставља покушај рушења части и угледа српске војске и војника, сатанизовања српског народа и најгрубљег фалсификовања историје.

- Чињеница је да се пред Судом БиХ за злочине муслиманских снага не тражи одговорност, ни лична ни командна и да је командна одговорност резервисанасамо за Србе. Истина је да је само неколицина официра тзв. Армије БиХ оптужена по командној одговорности, а свјесни смо какве су све монструозне злочине почнили у Сарајеву, у Подрињу, у западној Крајини и осталим дијеловима БиХ који су били под њиховом контролом - наводи се у саопштењу.

Из Министарства наглашавају да ова и сличне одлуке Суда БиХ, попут оне против генерала Новака Ђукића, коме је пресуђено упркос томе што су међународни експерти утврдили да се случај није десио онако како то тврди Тужилаштво БиХ, неће обесхрабрити институције Српске да наставе инсистирати на правди и истини.

- Стога снажно подржавамо одлуку и намјеру генерала Миломира Савчића да пред правосудним органима БиХ одбрани истину и докаже своју невиност и часну улогу елитне јединице под његовом командом и Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату - истиче се у саопштењу.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите изражавају наду да ће правосудни органи БиХ постати свјесни своје улоге у креирању будућности БиХ, јер ће њихове одлуке и пресуде имати одлучујућу утицај на помирење, мир и перспективу БиХ.