latinica  ћирилица
18/02/2020 |  09:47 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Размотрен Приједлог декларације о положају српског народа у Црној Гори

НСРС размотрила је вечерас Приједлог декларације о положају српског народа у Црној Гори. Сједница ће бити настављена сутра у 10 часова расправом о Приједлогу закона о Граду Источно Сарајево – по хитном поступку – приједлог Клуба посланика СНСД.

20.00 - Потпредсједница Народне скупштине Жељка Стојичић закључила је данашње засједање које ће бити настављено сутра посланичком расправом о Приједлогу закона о граду Источно Сарајево, по хитном поступку.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о измјени Изборног закона Републике Српске, по хитном поступку, на приједлог Клуба посланика СНСД-а, као и Приједлог закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље - Брчко и Брчко - Рача, по хитном поступку.

19.30 - У новом Закону о граду Источно Сарајево, који се на приједлог Клуба посланика СНСД-а доноси по хитном поступку, предвиђено је да градоначелника тог града директно или непосредно на изборима бирају грађани на период од четири године у складу са изборним прописима, рекао је посланик СНСД-а Мирослав Вујичић.

- Престанак мандата градоначелника и његов опозив прије истека мандата спроводи се у складу са законом и изборним прописима - навео је Вујичић образлажући овај акт у Народној скупштини Републике Српске.

У образложењу овог закона се наводи да је ранија пракса била да се градоначелник Источног Сарајева бира индиректно или посредно у Скупштини града.

- Кључни разлог доношења овог закона јесте усклађивање и унапређење постојећег стања, као и законско и институционално јачање града Источно Сарајево, уз уважавање свих његових специфичности, почевши од територијалне организације и географског положаја у Републици Српској и што је најбитније, јачања позиције града и његовог односа са општинама које улазе у његов састав - наводи се у овом приједлогу.

У образложењу се понавља да се у свим градовима и општинама Српске градоначелник, односно начелник општине, бира непосредно или директно на изборима, а једино у граду Источно Сарајево индиректно већином гласова укупног броја одборника Скупштине града у складу са Изборним законом Републике Српске и Изборним законом БиХ.

- Сматрамо да непосредно изабрани градоначелник има већу легитимност, те да је важно да сваки грађанин зна за којег кандидата за градоначелника може гласати, односно ко ће их тачно представљати. То ће допринијети чвршћој вези извршне власти и грађана, али и већој одговорности изабраног градночелника - наводи се у образложењу.

У тексту се додаје да је ранија пракса показала да за градоначелника буде изабран човјек који није имао довољан број гласова да буде одборник у Скупштини општине или је на локалном нивоу био кандидат за начелника општине али није изабран.

- Законом о локалној самоуправи дата су велика овлашћења градоначелнику, односно начелнику, па је логично да грађани сами непосредно бирају градоначелника. Градоначелник предлаже и градску управу и руководи њоме, чиме се његова одговорност повећава - наводи се у тексту приједлога закона.

Приједлогом измјена закона предвиђени су облици непосредног учешћа грађана у остваривању локалне самоуправе - грађанска иницијатива, збор грађана и референдум, а наведено је и да подручје града Источно Сарајево чине подручја шест општина Соколац, Источни Стари Град, Пале, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Трново.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало рекао је током посланичке расправе о овом акту да је потребан нови закон о граду Источно Сарајево, који би уредио односе града и општина, али да га је требало доносити у редовној процедури да би се обезбиједило што квалитетније функционисање те административне јединице.

- Предлажем да се приједлог овог закона преведе у нацрт и разматра у редовној процедури. Биће, дакле, времена да се спроведе јавна расправа о том акту на подручју на које се односи и да се пронађу заједнички ставови како би се донио што бољи текст овог закона - рекао је Бундало.

Он је оцијенио да је то важан град на истоку Српске, те да причу око доношења овог закона није требало сводити само на непосредан избор градоначелника.

- Ми јесмо за то, али је дискутабилно да се тиме смањује значај Скупштине града - рекао је Бундало и додао да је важно обезбиједити да се законски спроведе избор градоначелника.

 

19.01 - НСРС расправља о Приједлогу закона о Граду Источно Сарајево – по хитном поступку – приједлог Клуба посланика СНСД;

19.00 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог декларације о положају српског народа у Црној Гори - приједлог народног посланика Небојше Вукановића.

18.20 - Посланик СНСД-а Срђан Мазалица поручио је посланицима опозиције да поштују Српску православну цркву и да не преиспитују њене одлуке.

- Потребно је да се уважи СПЦ и начин на који она комуницира са народом - рекао је Мазалица, нагласивши да СПЦ није политичка партија, невладина организација, нити заједница етажних власника.

Шеф посланичког клуба Демоса Споменка Стевановић сматра да би "о крупним националним питањима, Србија требало да буде стожер".

Един Рамић из посланичког клуба "Заједно за БиХ" сматра да би односе са Србима који живе у дијаспори, па и у Црној Гори, требало да дефинише Србија, а када је ријеч о БиХ, Предсједништво БиХ које је задужено за спољну политику.

Посланик СДС-а Томица Стојановић рекао је да Црна Гора не би требало да се игра са српским светињама које су стваране вијековима и прије него је спомињано име Црне Горе.

Посланик СНСД-а Валерија Лакић рекла је да цијени потребу посланика Небојше Вукановића да се политички изрази о питању Срба и СПЦ у Црној Гори.

- Народ Херцеговине се изјаснио на достојанствен начин о овом проблему и недавно је у литији од родне куће Светог Василија Острошког у Мркоњићима до Требиња учествовало 10.000 људи, међу којима је била и дјевојка у инвалидским колицима - истакла је Лакићева.

17.00 - Посланици наставили засједање расправом о декларацији Народне скупштине Српске о положају српског народа у Црној Гори - приједлог народног посланика Небојше Вукановића.

15.05 - Редовна пауза до 17.00 часова.

15.00 - Премијер Радован Вишковић рекао је да је Влада, измијенивши бројне законе и дајући подстицаје, у протеклом периоду урадила много на побољшању услова у реалном сектору.

Вишковић је навео да ће Влада ове године подстицати запошљавање са више од 30 милиона КМ.

14.44 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Аеродром Бањалука у посљедњих годину или двије биљежи запажене резултате у раду, те да Влада намјерава и даље да помаже рад овог јавног предузећа.

- Влада Српске помаже рад Аеродрома. Прошле године је интервенисала са 230.000 КМ за куповину земљишта за изградњу терминала Управе за индиректно опорезивање на аеродрому - рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске, одговарајући на питања народних посланика.

Премијер Српске рекао је да мјесечни борачки додатак прима све више бораца и да он расте из године у годину.

- Лани смо издвојили око 57 милиона КМ за мјесечни додатак, а ове године то је повећано за додатних седам милиона јер у то право улази све више људи - рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске одговарајући на питања посланика у оквиру скупштинске тачке - Посланичка питања предсједнику Владе.

Он је додао да ће бити рађено на томе да и око 9.000 незапослених демобилисаних бораца прве и друге категорије, који имају право на годишњи борачки додадак, добију и мјесечни.

14.00 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је одлазак младих људи са ових постора сложено питање и да Влада разним мјерама покушава да то заустави.

- Ово је у одређеним моментима социолошко и економско питање, а можда и правна сигурност како се наши људи осјећају у БиХ и да ли они виде овдје будућност за своју дјецу - рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске, одговарајући на питања народних посланика.

Говорећи о дугу у здравству Републике Српске, Вишковић је рекао да је тај дуг у моменту његовог доласка на позицију премијера износио око милијарду КМ, док тренутно износи милијарду и 60 милиона КМ.

13.10 -  Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су, након паузе, дневни ред данашње сједнице парламент. У току је Актуелни час гдје премијер Српске Радован Вишковић одговара на посланичка питања.

13.05 - Послије паузе настављен је рад у НСРС.

12.20 - У Народној скупштини Републике Српске дата је получасовна пауза на захтјев СНСД-а.

Посланици и даље расправљају о дневном реду девете редовне сједнице Парламента, са којег би требало да буде повучен Нацрт закона о заштити узбуњивача, који је предложио народни посланик Драшко Станивуковић.

Из Законодавног одбора је образложено да би се прихватањем Нацрта закона о заштити узбуњивача у правном промету Српске нашла два закона која регулишу исту материју – о заштити узбуњивача и о заштити лица која пријављују корупцију.

Предсједник Законодавног одбора Душица Шолаја рекла је да закон, који по други пут предлаже Станивуковић, није добио подршку на сједници тог одбора јер није у складу са правним системом Српске.

- Сугерисано му је да, ако сматра да треба допунити постојећи закон, иде тим путем - рекла је Шолаја.

Она је рекла да јој је на јучерашњој сједници Одбора Станивуковић обратио са ријечима: "Ако ми не усвојите закон, видјећеш како ћеш се провести... А, онда се кориговао и рекао - Видјећеш како ћеш се провеселити", рекла је Шолаја.

Шолаја је навела да је о томе обавијестила руководство Скупштине, те да ће због те пријетње тражити заштиту надлежних органа Српске, јер се, како каже, не осјећа безбједно.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да би због ових пријетњи Станивуковић требало кривично да одговара.

Потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић сматра да би Станивуковић требало да се извини Шолаји.

11.30 - Народна скупштина Републике Српске усвојила је, послије дуже расправе, записник са девете посебне сједнице парламента, на којој је раније расправљано о Програму реформи БиХ.

Није прихваћен захтјев СДС-а и ПДП-а да се у записнику са те сједнице парламента констатује да се догодио инцидент у коме су учествовали министар унутрашњих послова Драган Лукач и посланик Драшко Станивуковић.

Потпредсједница Народне скупштине Жељка Стојичић је рекла да записник са неке сједнице садржи само основне податке, међу којима су резултати гласања и слично.

Она је навела да се у поменути документ не уноси оно што се дешавало на паузи, односно када се догодио поменути инцидент

10.40 - У току је скупштинска пауза.

10.22 - Прије расправе о предложеном дневном реду ове сједнице, заклетву је пред посланицима положио нови министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић, који је кадар ДНС-а.

Он је именован на приједлог Владе Српске, а на поменутој позицији раније је био Неђо Трнинић.

10.21 - СНСД је поднио приједлог да нови потпредсједник Народне скупштине Републике Српске из реда бошњачког народа буде посланик те странке Денис Шулић, речено је новинарима из Парламента.

-------------------------------------------------------------------------------------------

На дневном реду су приједлози Клуба СНСД-а за измјену Закона о Граду Источно Сарајево и Изборног закона Републике Српске у дијелу који би омогућио директан избор градоначелника Источног Сарајева.

Предложеним дневним редом предвиђено је и разматрање Приједлога закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто – пута и гасовода дионице Вукосавље – Брчко и Брчко – Рача, такође по хитном поступку.

Посланици би требало да разматрају и Приједлог измјена и допуна Закона о штрајку.