latinica  ћирилица
18/02/2020 |  19:41 ⇒ 19/02/2020 | 08:16 | Аутор: РТРС

Утврђивање међуентитетске линије разграничења насушна потреба грађана

Једним од закључака скупштина је обавезала Владу Српске да настави преговоре са Владом Федерације, у вези са дефинисањем међуентитетске линије. Иако је ова обавеза дефинисана Анексом 2 Дејтонског мировног споразума, премијер Федерације Фадил Новалић поручио је данас да овај ентитет никада није, нити ће учествовати у овој причи. Из Српске порука да је оваква изјава политичка и антидејтонска.

У Анексу 2 Дејтонског мировног споразума, наведено је да ће стране основати заједничку комисију, да би припремиле усаглашен стручни документ, који ће садржати прецизан опис граничне линије између ентитета.

Генерални секретар Владе Српске Синиша Каран каже да би Новалић морао знати да је гранична линија између ентитета дефинисана Дејтонским споразумом и потребно је са заједничком комисијом утврити ту коначну границу. Његова изјава је политичка у смислу да је он то схватио као државну границу - рекао је Каран Срни.

- Анекс два Дејтонског споразума упућује и одређује заједничку комисију да се потпуно утврди ентитетска граница. То је дејтонска обавеза, при чему би дошло до разграничења територије по женевском принципу - 49 одсто Српској, 51 одсто ФБиХ. Новалић не разумије да се ради о примјени Анекса два Дејтонског споразума. То је рушење Дејтонског споразума - каже Каран.

Премијер Српске Радован Вишковић подсјетио је да је након Дејтона формирана комисија, која је требало да утврди линију разграничења, али није завршила тај посао.

- Утврђивање међуентитетске линије разграничења насушна је потреба грађана. Како неко може да оствари грађанско право ако не зна да ли тамо гдје живи припада једном или другом ентитету и гдје треба да траже своја права - истиче Вишковић.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица каже да Новалић на крши Дејтонски споразум, изјављујући да тај ентитет неће учествовати у дефинисању граничне линије између Српске и ФБиХ.

- Међународна заједница, која пословично критикује Српску, када жели да очува своја права и надлежности дефинисане Дејтонским споразумом, сада би требало да реагује на изјаве попут Новалићеве у којима се крши Дејтонски споразум - рекао је Мазалица.

Говорећи у контексту оспореног члана 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, Каран је навео да је територија Републике Српске и сва имовина на њој њено власништво, али да би то било прецизно и јасно одређено потребно је утврдити ентитетску границу која није утврђена.