latinica  ћирилица
24/02/2020 |  11:21 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Приједор: Петочлана породица Галоња живи без воде у дрвеној бараци

Дрвена барака од 20 квадрата кров је над главом петочлане породице Галоња која живи у Горњим Орловцима код Приједора. Помоћ нису тражили јер су се надали да ће сопственим радом направити кућу. Без запослења, кажу, успијевају зарадити само за основне животне потребе, а ситуацију отежава и то што немају воду.

Без воде и купатила, посљедњих десет година, живи петочлана породица Галоња. Кажу, најтеже им пада то што њихова шеснастогодишња кћерка, шестогодишњи син и беба од 10 мјесеци немају дјетињство какво има већина дјеце у овом избјегличком насељу.

- Тешко је и хладно и попуцали су зидови изнутра и немамо воду у кући. Живимо од дневница - прича Милена Беслаћ, а на њену причу надовезује се  супруг Мирослав Галоња:

- Прокишњава, кад пирне вјетар то раскрије, ми то покривамо, заиста је тешко - истиче Мирослав.

Све што зараде, кажу утроше на основне животне потребе. Гладни нису јер имају пластеник који им је једина донација из претходног периода. Ипак, кров над главом не могу да саграде сами. Зато им је потребна помоћ у виду материјала за изградњу куће или стално запослење за четрдесетједногодишњег Мирослава који ради све физичке послове.

- Тражили смо посао, али не иде. Бавимо се пољопривредом, живимо искључиво од пољопривреде и тако те грађевине када буду - наставља тужну причу Мирослав Галоња.

Иако живи у трошној шупи, шестогодишњи Душан каже, хладно није јер се тата побрине за дрва.

- Волио би да имам кућу као моје комшије од цигле - открио је жељу шестогодишњи Душан.

Милена и Мирослав се надају помоћи добрих људи и надлежних институција како би својој дјеци саградили кућу којој не пријети киша и сваки јачи вјетар.