latinica  ћирилица
24/02/2020 |  12:50 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Обнова три девастирана павиљона на Тјентишту

Обновом три павиљона на Тјентишту, која је у току, Национални парк "Сутјеска" унаприједиће постојеће и добити нове туристичке објекте, чиме ће смјештајни капацитети бити повећани за више од 100 кревета.
Национални парк Сутјеска - Фото: СРНА
Национални парк СутјескаФото: СРНА

Од три павиљона која се обнављају, два већ деценијама нису била употребљива, а сада ће бити комплетно реновирана и добити модерно опремљене собе и апартмане, док се у павиљону А са 29 кревета, који је и раније био у функцији, мијењају столарија и намјештај.

Павиљон Ц, капацитета 30 лежајева, обнавља се средствима Владе Србије, а вриједност радова је 300.000 КМ, док се павиљон Д, који ће имати 43 кревета, средствима ЕУ из пројекта прекограничне сарадње са Србијом претвара у истраживачко-еколошки центар.

Директор НП "Сутјеска" Дејан Павловић рекао је да ће у приземљу бити лабораторије и пратећи садржаји, на првом спрату собе за студенте, а на другом апартмани за професоре.

- То је пројекат прекограничне сарадње са Шумарским факултетом из Београда и `Србијашумама`, чија је вриједност око 500.000 евра - додао је Павловић.

Он је најавио да ће павиљон Ц бити отворен крајем маја, а након њега и истраживачко-еколошки центар, гдје ће студенти из Србије, БиХ и земаља западне Европе имати прилику да истражују богату флору и фауну овог подручја.

- Већ смо потписали уговор са ректором Универзитета у Бањалуци, а у плану је и потписивање уговора са београдским, сарајевским и универзитетима из Европе са којима смо до сада имали сарадњу, прије свега из Њемачке и Италије - напоменуо је Павловић.

Обнова три павиљона који се налазе у непосредној близини хотела "Младост" услиједила је након изградње луксузних вила на Тјентишту, а наставиће се и градња и обнова смјештајних капацитета на планинама у саставу Националног парка.

- УНДП нам је обезбиједио средства за обнову планинске куће на језеру Доње баре на Зеленгори, а ове године, такође посредством неких међународних организација, у плану је изградња планинарског дома на Пријевору подно Маглића. Сигурно, ово је највећи инвестициони циклус у Националном парку у посљедњих 30 година - истакао је Павловић.

У Националном парку очекују да ће тренд повећања броја гостију који се биљежи посљедњих неколико година бити настављен и у наредној љетној сезони.

- Прошла година била је најбоља у послијератном периоду и сви сектори су остварили раст прихода. За ову годину имамо попуњено већ 60 одсто капацитета све до октобра, за када је најављена и једна већа група туриста из Данске, тако да ће сигурно бити боља година од претходне. Туристи нам долазе буквално са свих континената, па смо тако прошле године имали и госте из Сингапура - рекао је Павловић.