latinica  ћирилица
25/02/2020 |  16:10 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Жунић: БиХ не може да функционише на прегласавању

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је данас да се грдно варају они који сматрају да БиХ може да функционише на принципу прегласавања, а да они из Српске који то дозвољавају немају политичку будућност.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је новинарима, послије сједнице Колегијума Народне скупштине који је посебну сједницу заказао за сутра у 17.00 часова, рекао да ће засједање протећи у политикантству које је опозиција започела већ данас.

- Опозиција се изјаснила да неће подржати предложени закључак, односно оно што је урадио /српски члан Предсједништва БиХ/ Милорад Додик, а то је заштита виталног интереса Српске. То је једна врста шизофрене политике јер они питање прегласавања српског члана Предсједништва БиХ доживљавају као политику и однос према Додику - рекао је Жунић.

Он је подсјетио да је опозиција прије неколико дана предложила декларацију у вези са ситуацијом у Црној Гори.

- Она је ишла у истом правцу о чему сутра треба да гласамо. Сада је направљен конкретан потез и тиче се мјеста и времена о којем можемо одлучивати за разлику од њихове декларације која је била директно усмјерена притив интереса Митрополиије /црногорско-приморске/ и православних вјерника у Црној Гори. Сутра треба да се покаже права подршка - нагласио је Жунић.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић оцијенио је да је непотребно проглашење нарушавања виталног интереса Српске због посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића и најавио да овај клуб неће подржати тај закључак.

- То је недипломатски потез. Ово је нова непотребна представа за јавност и о томе нема сврхе расправљати. Предлагали смо да буду раздвојена два закључка јер су неспојива. Сматрамо да снаге Фронтекса не треба да долазе на границе БиХ, али да се са њима може сарађивати. Мигранте треба пропустити као мутну воду да изађе из посуде и да се на томе заврши. Нећемо подржати први закључак, а, ако се буде гласало заједно, онда нећемо подржати ниједан - рекао је Станић.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Игор Црнадак истакао је да ће посланици те странке учествовати на посебној сједници иако је на Колегијуму гласао против дневног реда.

- Ова два изјашњења Додика су требала да буду двије тачке дневног реда. Немогуће је у исти кош ставити одлуку о спречавању доласка једног државника у БиХ и споразум са тако важном агенцијом као што је Фронтекс. Витални интерес не треба трошити на то да ли ће неки државник доћи у посјету или не - сматра Црнадак.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске одлучио је данас да би посебна сједница парламента на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика требало да почне сутра у 17.00 часова.

Колегијум је за ову сједницу утврдио Приједлог дневног реда са једном тачком која се односи на изјашњење о изјавама српског члана Предсједништва БиХ о проглашењу закључка и одлуке Предсједништва од 19. фебруара веома штетним по виталне интересе Српске, саопштено је из Одсјека Народне скупштине Републике Српске за односе са јавношћу.

Предложено је да буде потврђена изјава српског члана Предсједништва БиХ по којој је закључак о утврђивању званичне посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ 2. и 3. марта усвојен без консензуса веома штетан по виталне интересе Републике Српске.

Посланици ће се изјаснити и о приједлогу одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ по којој је одлука о прихватању Споразума о статусу између БиХ и ЕУ о активностима које спроводи Фронтекс на територији