latinica  ћирилица
26/02/2020 |  17:21 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Додик: Витални национални интерес - једно од најважнијих уставних рјешења

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да механизам виталног националног интереса представља једно од најважнијих уставних рјешења у заштити интереса Српске.

Додик је подсјетио да је Дејтонским споразумом Народној скупштини дато уставно право да буде мјесто одлучивања када су витални интереси Српске угрожени.

Он је подсјетио да је, користећи то право, у Предсједништву БиХ два пута гласао против посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ, упутивши захтјев да се НСРС изјасни о томе.

- Моја жеља је била да се посјета одгоди, у јеку дешавањ у Црној Гори. Не вјерујем да постоји православац Србин који не поштује литије које се одржавају од Требиња па широм Црне Горе и који се не солидарише са српским народом у Црној Гори - рекао је он и додао да је због гласова друга два члана Предсједништва БиХ био принуђен да ову тачку прогласи штетном по витални национални интерес.

Српски члан Предсједништва БиХ  сматра да би и за БиХ и за црногорског предсједника било најбоље да се одгоди његова званична посјета БиХ због дешавања у вези са Српском православном црквом која доживљава прогон у Црној Гори.

Навео је да је био против посјете Ђукановића БиХ у овом тренутку, те да као легитимни представник Републике Српске има право да тражи заштиту националног интереса.

Додик је нагласио да је спорни Закон о слободи вјероисповијести, који је усвојила Скупштина Црне Горе, усмјерен против Српске православне цркве, те да је сам Ђукановић рекао да жели да направи правосалвну цркву јер не може да заокружи пројекат државе без такве цркве.

Када је ријеч о прихватању Споразума о статусу између БиХ и ЕУ о активностима које спроводи Агенција за европску граничну и обалну стражу на територији БиХ, Додик је рекао да је та одлука усвојена без консензуса, веома штетна по виталне интересе Српске.

- Сматрам да је ова одлука штетна за цијелу БиХ. Ова земља није учествовала у креирању мигрантске кризе, па зато не би требало да има посљедице ове кризе - рекао је он.

Истакао је да је ће присуством Фронтекса границе бити много чвршће за пролазак миграната.

- Ова агенција долази овдје и не би подлијегала било каквој одговорности Републици Српској и БиХ. Донијели би своју опрему без царине и било какве контроле. Било би паметно наставити разговоре са Фронтексом и заштитити интересе свих у БиХ -навео је Додик.

Према његовим ријечима, неприхватљиво је да у све не буде укључено Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

- Претходна структура ЕУ је искључила наш МУП у разговорима о ангажовану Фронтекса, што је угрозило наш витални национални интерес. Предлажем да пошаљемо поруку да смо спремни да разговарамо, али уз јасне гаранције заштите наших интереса - каже Додик.

Он је напоменуо да је важно да се јасно пошаље порука о заштити права Српске и да ће се поново преговарати.

- Морамо одбити понуде које долазе из Европе о мигрантској кризи да буду направљени прихватни центри за мигранте, али би била направљена тријажа и нама би остали они који нису прихватљиви за ЕУ. Зато предлажем посланицима да подрже моју одлуке, јер су у интересу Српске и БиХ - рекао је Додик.

Повезане вијести:

Посебна сједница Парламента Српске

Закон о престанку мандата ВСТС неће проћи у Дому народа ПС БиХ