latinica  ћирилица
26/02/2020 |  17:08 ⇒ 27/02/2020 | 05:04 | Аутор: РТРС

Посебна сједница Парламента Српске

У Бањалуци још траје посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, која се одржава на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Расправа о јединој тачки дневног реда, у појединим моментима врло је бурна, и неријетко далеко од теме.
Народна скупштина (Фото: narodnaskupstinars.net) -
Народна скупштина (Фото: narodnaskupstinars.net)

>>> Сједницу можете пратити на РТРС плус и нашем порталу.>>>

На дневном реду је само једна тачка - Изјашњење о изјавама члана Предсједништва БиХ из Републике Српске о проглашењу Закључка и Одлуке Предсједништва БиХ, усвојених на 9. редовној сједници, одржаној 19. фебруара, веома штетним по виталне интересе Републике Српске.

Ријеч је о Додиковим изјавама о штетности посјете предсједника Црне Гoре Мила Ђукановића БиХ и распоређивања Фронтекса на граници са Хрватском, након што је по тим тачкама прегласан у Предсједништву БиХ.

04.55 - Настављена сједница, слиједи изјашњавање.

04.37 - Завршена расправа, гласање након паузе од 15 минута.

04.20 - Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да је механизам заштите виталног националног интереса веома важан инструмент заштите Републике Српске, те да га не би требало користити за питања попут посјете предсједника Црне Горе.

04.06 - Посланик ПДП-а Игор Црнадак рекао је да је покретање заштите виталног националног интереса на питања попут посјете предсједника Црне Горе БиХ, девалвирање овог механизма.

- Ми нећемо гласати против изјава /српског члана Предсједништва БиХ/ јер поштујемо механизам заштите виталног националног интереса - поручио је Црнадак.

03.42 - Посланик ПДП-а Љубиша Крунић рекао је да се на посебној сједници најмање причало о теми због које је сазвана. Он је истакао да је Црна Гора "српска Спарта" и да би сваки Србин из Републике Српске требало да подржи СПЦ и вјернике у одбрани светиња.

03.37 - Посланик СДС-а Давор Шешић упитао је да ли је витални национални интерес конститутивност Срба у западној Херцеговини.

Шешић сматра да је разговорима могуће доћи до рјешења ситуације у Црној Гори, те да Република Српска треба да подржи СПЦ и права Срба у тој земљи. 

- Гласањем за изјаве /српског члана Предсједништва БиХ/ сигурно ћемо отежати положај Срба у Црној Гори, јер /предсједник Црне Горе Мило/ Ђукановић сигурно неће сједити скрштених руку. Тиме ћемо само навући гњев црногорских власти на њих, а положај им је већ довољно тежак - истакао је он.

03.33 - Посланик СДС-а Томица Стојановић рекао је да је СДС национална и патриотска странка која подржава СПЦ и српске националне интересе.

02.50 - Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да јавни дуг Српске износи 38 одсто БДП-а, што је најмање задужење иако неки са стране говоре да је Република презадужена.

Србија је на том плану задужена више од 60 одсто, Црна Гора 100 одсто, САД 140 одсто... Ми 38 одсто, а стално говоре и клевећу како смо задужени и да на другим мјестима теку мед и млијеко - рекао је Додик.

Он је навео да је Федерација БиХ, по питању дуга, износи податке само за федерални ниво, не рачунајући кантоне.

- И онда кажу - ми смо задужени нешто мање. Узмите кантоне, тамо су живот и власт па саберите и видите колико сте задужени - рекао је Додик.

Посланик СДС-а Томица Стојановић рекао је да власт није подржала ранији приједлог декларације посланика Небојше Вукановића о дешавањима у Црној Гори, а тиме ни Српску православну цркву и српски народ у тој земљи.

- Ова сједница се одржава само да се оперете од тога - оцијенио је Стојановић.

Реплицирајући посланику ПДП-а Драшку Станивуковићу, министар унутрашњих послова Драган Лукач је рекао да се нада да ће Станивуковић бити кандидат за градоначелника јер је сигуран да никада неће побиједити актуелног градоначелника Игора Радојичића из СНСД-а.

01.55 - Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да СНСД никада није био у коалицији са СДА, за разлику од СДС-а и ПДП-а који су били поданици те бошњачке странке и странаца.

Реплицирајући појединим опозиционим посланицима, Додик је рекао да су људи из ових странака били спремни на све само да би задржали позиције.

00.48 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да нема никакве коалиције СНСД-а и СДА, те да посланик ПДП-а Игор Црнадак покушава да оправда чињеницу да су СДС и ПДП пет година били у коалицији са СДА.

- Ви сте имали фотељу коју вам је дао коалициони парнер, а не грађани Републике Српске на изборима - рекла је Цвијановићева.

00.44 - Посланик ПДП-а Игор Црнадак рекао је да је СНСД-а у коалицији са СДА на нивоу БиХ.

00.26 - Посланик СНСД-а Душица Шолаја поручила је да би српски члан Предсједништва увијек требало да има подршку у Парламенту Српске, без обзира на политичко опредјељење, јер су у питању интереси Републике који се штите механизмом виталног националног интереса.

00.16 - Сједница настављена након паузе.

23.57 - Клуб посланика затражио получасовну паузу, предсједник Парламента одобрио петнаестоминутну.

23.45 - Српски члан Предсједништва БиХ изјавио је да нису тачне тврдње посланика ПДП-а Игора Црнатка да је владајућа већина прекршила закључке Народне скупштине Српске о Уставном суду БиХ.

23.35 - Сједница настављена након паузе. Предсједник Парламента Недељко Чубриловић рекао је да је разговарао са шефовима посланичких клубова о току дискусије како би се убрзало засједање, али да није постигнут договор.

22.47 - Пауза од 30 минута на захтјев Клуба посланика СНСД-а.

22.40 - Шеф Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац рекао је да црногорски предсједник не треба да долази у БиХ због свега што ради Србима у Црној Гори.

Он је нагласио да је механизам заштите виталног националног интереса успостављен у Дејтону да Српска никада не буде угрожена.

- Суштина БиХ је да на нивоу заједничких институција не буде прегласавања јер ако до тога дође, концепт функционисања БиХ је срушен. Овдје Додик није дозволио да концепт на којем се заснива БиХ, а то је договор, буде срушен и да се легализује прегласавање - рекао је Бањац и поручио да Народна скупштина увијек треба да подржи српског члана Предсједништва када користи механизам заштите виталног интереса Српске.

22.31 - Посланик ПДП-а Игор Црнадак изјавио је да ова партија неће бити против онога што је предложено за посебну скупштинску сједницу јер жели дати подршку механизму заштите виталног националног интереса.

22.23 - Сједница настављена након паузе.

22.15 - Клубови посланика владајуће већине предложили су два закључка која се односе на изјашњење о изјавама српског члана Предсједништва БиХ.

22.02 - Петоминутна пауза.

21.55 - Српски члан Предсједништва БиХ таксативно је посланицима прочитао шта је све садашња власт у Српској урадила на реализацији значајних инфраструктурних пројекта, путева и ауто-путева, изградњи болница, као и помоћи невладином сектору, институцијама културе и локалним заједницама.

- Сво ово вријеме радим и живим за Српску и тако ће бити у наредном периоду. Питам вас шта сте ви урадили за Српску када сте били на власти? Не дозвољавам да то омаловажавате - рекао је Додик и додао да ће реализација значајних пројеката за Српску, који се мјере милијардама КМ, бити настављена.

21.5о - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Српска ове године планирала инвестиције веће од двије милијарде КМ у путну инфраструктуру и енергетске објекте.

21.14 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће Српска на плану пронаталитетних мјера и демографске политике покренути иницијативу за ослобађање плаћања од ПДВ-а за прву стамбену јединицу младих брачних парова.

21.10Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да се годинама залаже за реформу правосуђа у БиХ и да није први пут покренуто питање Уставнг суда БиХ.

- И раније смо о овоме разговарали са ХДЗ-ом БиХ и покушали са другима у БиХ да рјешавамо ово питање - рекао је Додик. 

20.51 - Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да су Игор Црнадак и ПДП оставили Министарство иностраних послова у Савјету министара без иједног Србина на првих шест челних позиција, због чега Српска има проблем са радом те заједничке институције чији руководиоци причају лоше о Републици.

Додик је Црнатка оптужио да је као бивши министар иностраних послова и радећи у неким другим институцијама дјеловао према налозима странаца, наводећи да о томе свједочи и ранија ситуација у Савјету министара када је Српској нанесена огромна штета причом о паравојним формацијама.

20.36 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је о свим кључним питањима неопходно српско јединство и да садашња власт ради исправан посао за Српску.

- За јединство сам о много важним питањима, међу којима је пољопривредно земљиште. Сигурна сам да оно што сада говорим грађани више разумију од онога што каже опозиција - рекла је Цвијановићева.

20.00 - Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да је витални национални интерес Српске угрожен приликом сваког прегласавања српског члана Предсједништва БиХ, па и у случају његовог неслагања са посјетом БиХ црногорског предсједника.

Мазалица је рекао да расправом о томе Народна скупштина и Српска шаљу поруку да управо Ђукановић изазива кризу, јер једна земља не жели његову посјету.

- Српски члан сваки пут када буде прегласан треба да дође у Народну скупштину. Ако сте ви из опозиције против потезања виталног националног интереса, онда сте за то да друга два члана прегласавају Додика - оцијенио је он.

Посланик СНСД-а Денис Шулић критиковао је СДС и ПДП који су са бошњачким партијама у Представничком дому ПС БиХ гласали за Закон о престанку мандата ВСТС у садашњем саставу, а који је предложио посланик СДС-а Драган Мектић.

Он је рекао да тиме нису испоштовани ранији закључци Народне скупштине којима су представници Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ, као и његовог ступања на снагу.

19.44 - Шеф Клуба посланика ДЕМОС-а Споменка Стевановић рекла је да посјета БиХ предсједника Црне Горе не би допринијела миру и стабилности.

- Важна је добра сарадња са сусједним земљама, али усвајање Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори је изазвало жесток отпор српског народа у овој земљи. Зато посјета Ђукановића БиХ не би била добра - рекла је Стевановићева.

Говорећи о Фронтексу, Стевановићева је навела да међу мигрантима има екстремиста што је опасност за Српску и БиХ, те је зато српски члан Предсједништва БиХ у свему поступио одговорно.

19.29 - Шеф Независног клуба Социјалистичке партије Максим Скоко сматра да је у овом тренутку непримјерена посјета БиХ црногорског предсједника јер српски народ у Црној Гори води праведну борбу за очување светиња.

- На улицама Црне Горе стотине хиљада људи протествује због катастрофалног Закона о слободи вјероисповјести. Зато посјета Ђукановића у овом тренутку није добра - рекао је Скоко.

Он је напоменуо да је Српска свјесна безбједносне ситуације у региону и да задржавање миграната у БиХ није опција на коју треба пристати.

Посланик посланичке групе Заједно за БиХ Един Рамић каже да је недипломатски што се ускраћује посјета Ђукановића и да Фронтекс не угрожава интересе БиХ.

- Ова питања су дневнополитичка и на овакве начине нећемо рјешавати проблеме, него ћемо их продубити - рекао је Рамић.

19.12 - Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да је ова странка спремна за договор и јединство ако српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик повуче први закључак у вези са посјетом предсједника Црне Горе БиХ.

- Ако се то не уради, ништа нећемо подржати. Ако повучете, разговараћемо о подршци другом закључку о Фронтексу - рекао је Станић.

Он је рекао да је СДС за јединство српских странака у Републици Српској које ће бити принципијелно, досљедно и засновано на политичкој одговорности, али не на начин како то ради СНСД и његово руководство.

Он је рекао да је актуелна власт, предвођена СНСД-ом, отуђила огроман новац, те да с тиме треба престати, па тражити јединство.

Додик је у реплици рекао да су нетачне тврдње Станића о којем најбоље говори рејтинг у Прњавору, гдје живи. Он је рекао да су невјероватне Станићеве приче о поштењу, а раније је тражио милион КМ да пређе у СНСД.

- Ако желите да ова тачка буде скинута са дневног реда, онда желите да Ђукановић дође на обиљежавање 25 година од страдања у Сребреници - рекао је Додик и додао да је важно да се у Предсједништву БиХ прекине са прегласавањем српског члана Предсједништва.

Он је рекао да, након што се на најбољи начин ријеше проблеми Срба у Црној Гори и са имовином СПЦ, неће имати ништа против да Ђукановић посјети БиХ.

- Дивим се српском народу који истрајно жели да брани светиње и своја права у Црној Гори. Зато сам и тражио одгађање посјете Ђукановићу - рекао је Додик.

19.08 - Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да мора бити подржан захтјев српског члана Предсједништва БиХ у вези са одгађањем посјете БиХ предсједника Црне Горе и Фронтексом и да је неопходно показати српско јединство о овим питањима.

- Пред нама су веома важне теме, а суштина покретања виталног националног интереса јесте да је српски члан Предсједништва БиХ прегласан. То је основа ове приче, без обзира на то како је опозиција ушла у све ово - рекао је Жунић.

Када је ријеч о Фронтексу, Жунић је навео да је Српска за сарадњу, али да се одлуке не могу доносити без Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

18.03 - Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да у Дому народа ПС БиХ неће проћи Закон о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета у садашњем саставу.

17.34 - Обраћање предсједника Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненада Стевандића које је одобрио Колегијум НСРС. 

- У Црној Гори влада тоталитаризам - рекао је Стевандић и позвао посланике да једногласно подрже Додикове изјаве.

17.33 - Завршено обраћање српског члана Предсједништва БиХ. Додик је позвао посланике да подрже његову изјаву.

17.14 - Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да механизам виталног националног интереса представља једно од најважнијих уставних рјешења у заштити интереса Српске.

Посланици ће се данас изјаснити и о Приједлогу одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ према којој је одлука о прихватању Споразума о статусу између БиХ и ЕУ о активностима које спроводи Агенција за европску граничну и обалну стражу на територији БиХ усвојена без консензуса веома штетна по виталне интересе Српске.

Приједлог дневног реда 11. посебне сједнице можете прочитати ОВДЈЕ.