latinica  ћирилица
28/02/2020 |  19:59 ⇒ 20:05 | Аутор: sputniknews.com

Меркелова и Ердоган: Неопхподно ново примирје у Идлибу

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном о најновијим сукобима у Идлибу. Истакли су неопходност новог примирја и почетка политичких преговора у што скорије вријеме. УН спремају хуманитарну мисију за тај регион.

- Предсједник и канцеларка су размотрили актуелну ситуацију и догађаје у Идлибу, укључујући и питање избјеглица. Канцеларка је осудила жестоке нападе на турске снаге и захтијевала окончање офанзиве сиријске војске и њених савезника. Обоје су се сагласили да је неопходно што прије се договорити о новом примрију и почети политичке преговоре што прије -наводи се у саопштењу из кабинета канцеларке.

Меркелова је такође пренијела саговорнику да је њемачка Влада солидарна када је ријеч о хуманитарној помоћи избјеглицама из Идлиба.

Ердоган је током дана имао читав низ разговора са свјетским званичницима у вези са ситауцијом у Идлибу, укључијући руског предсједника Владимира Путина и америчког предсједника Доналда Трампа.

У међувремену, огласио се генерални секретар УН Антонио Гутереш поруком да свјетска организација спрема хуманитарну мисију која ће се упутити на сјеверозапад Сирије.

- У току су припреме хуманитарне мисије која ће имати тај циљ - рекао је он.

У Идлибу тренутно нема представника УН.

Турска војска извела је копнене и ваздушне ударе на позиције сиријских снага, након погибије 33 турска војника у Идлибу.

Огласило се и Министарство одбране Русије које је саопштило да припадници турске војске, који су се синоћ нашли под ударом сиријских снага, није требало уопште да се налазе на тој локацији.

Повезане вијести:

ИЗ ЧАСА У ЧАС: Трамп разговарао са Ердоганом; Мигранти надиру према граници (ВИДЕО)

Лавров: Дамаск има право да потисне терористе у Идлибу (ВИДЕО)

Избјеглице иду ка граници са Грчком - снимак из дрона (ВИДЕО)

Мигранти надиру на турско - грчку границу (ВИДЕО)

Турски званичници за хитно постизање примирја у Идлибу