latinica  ћирилица
04/03/2020 |  08:48 ⇒ 08:50 | Аутор: СРНА

Ресурси региона недовољни да ријеше мигрантску кризу, кључ је у ЕУ

Декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Слободан Жупљанин изјавио је да ресурси земаља региона неће бити довољни за рјешавање надолазећег проблема који доноси очекивано драстично повећање прилива миграната, те да без активног учешћа ЕУ овај проблем неће бити могуће ријешити.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Ако се остваре процјене и у једном дану у БиХ уђе 10.000 миграната, то нико више не може контролисати и нико не зна какав ће исход бити посматрано са свих аспеката - безбједносног, здравственог, социјалног и било којег другог. У БиХ нема капацитета који могу да прихвате толики број људи и да их збрину на одговарајући начин и за мали број дана, а посебно на дужи период јер никоме није јасно колико се мигранти могу задржати - рекао је Жупљанин Срни.

Он је рекао да власт на нивоу БиХ мора да се освијести и озбиљно приступи рјешавању проблема.

- Уколико овај проблем желимо свести у оквире подношљивог, онда нема времена за чекање и морају се хитно утврђивати програми мјера и предузимати оперативне акције. Прије тога је неопходно постићи договор земаља региона, али кључ је у ЕУ. Без активног учешћа ЕУ овај проблем неће бити могуће ријешити - оцијенио је Жупљанин.

Према његовим ријечима, поразно је да је из Министарства безбједности у Савјету министара поручено да немају рјешење за достигнути степен мигрантске кризе.

- Од њих се очекује да буду креативни и оперативни и да траже рјешења. Без рјешења које ће бити предложено са нивоа БиХ није могуће ући у рјешавање проблема мигрантске кризе - указао је Жупљанин.

Он је оцијенио да је веома изражен цинизам ЕУ која затвара своје границе и не дозвољава улазак миграната, осим у јужном дијелу одакле они улазе у балканске земље.

- На југу их пропуштају, а онда се између балканских земаља и ЕУ прави непремостива граница. Хрватска је само у посљедњих годину дана уложила десетине милиона евра у ојачавање границе како би спријечила улазак миграната у ЕУ - нагласио је Жупљанин.

Он је подсјетио да већина миграната нема намјеру да остане у БиХ, већ жели да иде у ЕУ.

- Како онда схватити поруке из ЕУ да треба више солидарности? Ако треба више солидарности онда на то треба позвати европске земље јер су оне много способније да то обезбиједе. Налазимо се пред непремостивим проблемом и сигурно је да ниједна земља у региону тај проблем неће моћи ријешити сама и да ће бити потребно проналажење заједничког одговора. Мора постојати виши ниво сарадње између земаља у региону - сматра Жупљанин.

Он је рекао да није срећан што су се обистиниле прогнозе да ће на прољеће мигрантска криза ескалирати и да ће доћи до великих проблема.

- Питање је колико сада БиХ, све и да хоће, може да уради да ову кризу стави под контролу? Надлежни, не само у БиХ, нису у протекле четири године практично ништа урадили и нису озбиљно схватили упозорења да је потребно тражити адекватан одговор на појачан ниво мигрантске кризе који смо дочекали. Протраћене су четири године у препуцавању о томе ко је одговоран, а јасно је да је законска надлежност за рјешавање проблема мигрантске кризе лоцирана на ниво БиХ - рекао је Жупљанин.

Нико не каже, додао је он, да ентитети и други нивои власти немају одређени степен одговорности, али је ниво БиХ најодговорнији за проналажење рјешења.

- Проблем је потцјењиван, глава је "забијана у пијесак", а пожар је гашен тако што се дијелио новац који је стизао од ЕУ или из других извора. Знало се да то неће бити трајно рјешење. Више пута смо упозоравали на неприхватљиву праксу да је БиХ једина земља у региону која спречава излазак миграната из БиХ, а није способна да спријечи илегалан улазак миграната на своју територију - нагласио је Жупљанин.