latinica  ћирилица
06/03/2020 |  19:48 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Додик поручио: Војска не може на границу (ФОТО)

Република Српска не може бити мигрантски стационар, поручила је предсједница Жељка Цвијановић. Српски члан Предсједништва Милорад Додик каже да Оружане снаге неће бити послане на границу према Србији и Црној Гори и да то није мјера за сузбијање мигрантске кризе.

Ако ЕУ не заустави мигранте, може се очекивати ескалација и у БиХ, поручено је са заједничког састанка министра Драгана Лукача и министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића. Сагласни су да је потребно ојачати капацитет Граничне полиције и унаприједити сарадњу свих полицијских агенција.

Став Републике Српске је да она не може бити стационар или паркиралиште за мигранте и он се неће мијењати, Српска нема капацитете да се ухвати у коштац са нечим што је прије свега безбједносни, али и здравствени, економски и социјални ризик, поручила је предсједница Жељка Цвијановић.

- Не мијењамо свој однос ни према Европској унији, али наша порука је да не могу очекивати од нас да отворимо своје границе ако ни они не отварају своје - истакла је Цвијанoвићева.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик каже да је неприхватљиво ангажање Оружаних снага БиХ на граници према Србији и Црној Гори, и да то није мјера за сузбијање негативног утицаја мигрантске кризе већ чиста политичка манифестација из Сарајева. Истиче да ниједна земља у региону није анфгажовала војне снаге.

- Република Српска у том погледу ће остати дољедна раније утврђеним политикама и направиће додатни оперативни план Владе и државних органа Републике Српске како би се најбоље супроставила и очувала безбједност свих грађана - сматра Додик.

Из Српске јасна порука да је за мигрантску кризу одговорна је политика отворених врата Европске уније и да Српска или било која друга држава западног Балакана не може да одради овај посао сама.

- Ситуација је сложена, а ЕУ је најодговорнија за мигранстску кризу. Они су је исценирали и дали највећи допринос кроз политику отворених врата. Јер то је био јасан знаг за велики број миграната не само оних из Сирије, јер у БиХ данас имамо највише онух из Авганистана, Пакистана Ирака, Ирана и то је била велика грешка ЕУ - навео је Додик.

Цвијановићева је додала да то значи да нису направили добар посао.

- Овдје се све претвара у политикантство. Ако ми имамо однос према Фронтексу, то постане политикантство и тумачи се као да нешто нећемо. Српска жели да Фронтекс ради свој посао, али широм спољне границе ЕУ, а не да мигранте пусте на једном мјесту да дођу код нас, а онда не желе да их пусте да иду даље и уђу у ЕУ - навела је Цвијановићева.

Да Европа мора заузети другачији став прем Бих закључено је и на одвојеним састанцима министра Драгана Лукача, Милорада Додика и министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића. Сагласни су да капацитет граничне полиције морају бити ојачани, и да се траже ресурси за ангажовање још 400 граничних полицајаца.

- МУП Републике Српске је спреман да издвоји додатан број полицајаца и упути их заједно са граничном полицијом да заштити границу. Али морамо наћи додатне вањске ресурсе за то, јер ово није планирано буџетом - навео је Лукач.

Радончић је изјавио да су се земље ЕУ овако понашале, вјероватно и нашом кривицом.

- Јер нико није имао храбростри да им у лице каже ови људи долазе вама, немојте нам држати лекције о хуманости ако сте тако хумани узмите и направите центре за мигранте себи - додао је он.

Фото: РТРС

Радончић каже да ниједан кантон у Федерацији БиХ, па чак и они са бошњачком већином не желе мигранте на својој територији. Истиче да БиХ нема новца за смјештање миграната и да ће по угледу на Србију морати формирати комесаријат за хуманитарна питања.

На састанку с Лукачем договорено је да се ратификује споразум са Европолом и пошаље официр за везе у Хаг како би се заједничим снагама борили против тероризма, трговине људима и оружјем.