latinica  ћирилица
08/03/2020 |  17:23 ⇒ 19:29 | Аутор: sputniknews.com

Ердоган поручио Грчкој да отвори границе

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао је Грчку да "отвори своје границе" за мигранте.

- Хеј, Грчка! Апелујем на вас... отворите капије и ослободите се овог терета. Нека оду у друге европске земље - рекао је Ердоган током говора у Истанбулу.

Турски предсједник је додао да ће у понедјељак отпутовати у Белгију на разговоре са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом и предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лејен.

- Надам се да ћу се из Белгије вратити са другачијим резултатима - истакао је Ердоган.

Обалска стража Турске саопштила је у суботу да је Ердоган наредио да се избјеглицама забрани прелазак морске границе са Грчком због пријетње њиховој безбједности.

Турска је прошлог мјесеца објавила да више не може да обуздава прилив избјеглица из Сирије и отворила је своје границе. Након ове одлуке, донесене усљед напетости у сиријској провинцији Идлиб, хиљаде миграната покушало је да уђе у Грчку преко Турске. Полиција и војска распоређене су на граници.

Криза на грчко-турској граници

Ситуација са мигрантима на граници између Грчке и Турске ескалирала је крајем фебруара када је Анкара објавила да је отворила своју границу са Европском унијом за мигранте и избјеглице након недавног пораста напетости у сиријској провинцији Идлиб. Убрзо послије тога, десетине хиљада миграната пожуриле су на турску границу са Грчком и Бугарском како би покушале да уђу у Европу.

Према наводима Турске, један од разлога за отварање граница према ЕУ био је недостатак помоћи овог блока за суочавање са протоком миграната. Према споразуму из 2016. између ЕУ и Турске, Анкара је обећала да ће обуздати прилив миграната у блок, док се Брисел обавезао да ће обезбиједити средства за помоћ Турској да се брине о избјеглицама.

Предсједник Русије Владимир Путин и Ердоган су се у четвртак договорили о прекиду ватре у Идлибу. Двије стране такође су се договориле да формирају безбједносни коридор дуг шест километара јужно и сјеверно од ауто-пута М4, који повезује сиријске провинције Латакија и Алеп.