latinica  ћирилица
09/03/2020 |  13:31 ⇒ 19:07 | Аутор: РТРС

Координационо тијело: Не постоје услови за смјештај миграната у Српској

Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске одржало је данас осми састанак у Бањалуци.
Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната -
Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната

На састанку је анализирано стање илегалних миграција и констатовано да су реализовани сви закључци Владе Републике Српске, а то су да уз поштивање закона и принципа хуманости оперативно спроводе активности са циљем праћења улазака, задржавања, кретања миграната и њиховог што бржег проласка кроз Републику Српску, јер на територији Републике Српске, укључујући и приватне посједе, не постоје потребни капацитети и услови за смјештај и збрињавање миграната, саопштено је из МУП-а Српске.

Сједницом је предсједавао директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум, а сједници су присуствовали представници Управе за борбу против тероризма и екстремизма, Управе полиције, ПУ Добој, ПУ Бања Лука, ПУ Приједор, ПУ Градишка, Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, Министарства управе и локалне самоуправе, Министарства финансија, Републичке управе цивилне заштите, Савеза општина и градова Републике Српске и Црвеног крста Републике Српске.

На сједници су донесени сљедећи закључци:

1. Полиција Републике Српске ће и у наредном периоду пратити стање илегалних миграција и према указаној потреби и процјени, појачати своје присуство и рад на терену, те ће предузимати и усмјеравати активности полицијских службеника. Полицијски службеници неће дозволити кретање илегалних миграната без надзора, а све у циљу заштите личне и имовинске безбједности грађана.

2. У складу са потписаним Споразумом, полиција Републике Српске ће наставити да пружа помоћ Граничној полицији БиХ у заштити границе и спречавања илегалних прелазака, a по потреби ће бити ангажован и додатни број полицијских службеника.

3. Сви субјекти укључени у рад са илегалним мигрантима дужни су наставити проводити све радње из своје надлежности, уз обавезно поштовање закона и принципа хуманости, као и до сада.

4. Полиција Републике Српске ће наставити рад на откривању организованих криминалних група и појединаца који врше кривична дјела „Кријумчарење људи“.

5. Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске наставиће са реализацијом претходних закључака, чије провођење захтјева континуитет.