latinica  ћирилица
30/03/2020 |  22:23 ⇒ 22:40 | Аутор: Политика

Вирус корона у дому за старе у Земуну

Код шест корисника из Дома за старе "Доживети стоту" у Земуну, директорке ове установе социјалне заштите и једне медицинске сестре, потврђен је вирус ковид 19, а овај објекат и даље ради и у њему се тренутно налази 19 корисника.
Дом за старе у Земуну (Фото: Марко Спасојевић/Политика) -
Дом за старе у Земуну (Фото: Марко Спасојевић/Политика)

О тих 19 корисника претходних дана даноноћно је бринуо само један мушкарац, који иначе није медицински радник, већ волонтер, и то зато што су сви остали запослени у самоизолацији.

Он раније није био у контакту ни са ким из ове установе, па је зато и ангажован као помоћ, што је за Политику потврдила Тања Митровић, главна медицинска сестра Дома, која је и сама од 25. марта у самоизолацији.

- Наш волонтер је на ивици снаге, он је тамо фактички живио дан-ноћ, помагао корисницима, дијелио им оброке... Због тога смо и послали молбу Министарству за рад, с питањем да ли они могу да нам нађу неки стручни кадар, док не изађемо из самоизолације. Помоћ је коначно стигла, па одсад у дому ради и и млада медицинска сестра - каже Митровићева.

Она подсјећа да је вирус корона најприје констатован код директорке овог дома која је од 21. марта на Инфективној клиници у Београду.

- Од тада сви који смо били у контакту с њом, и особље и корисници, морамо бити у самоизолацији, најмање 14, а можда по новим правилима и 28 дана. То је велики проблем за цијели наш дом, јер он и даље мора да ради и у њему је смјештено 19 корисника - наводи Митровићева.