latinica  ћирилица
05/04/2020 |  10:03 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

У Српској нова три случаја; Укупно 302 заражених

Три нова случаја вируса корона регистрована су у Републици Српској у посљедња 24 часа од укупно 94 тестирана узорка, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Ријеч је о мушкарцу и двије жене, сви су из Бањалуке.

- Све три особе су у изолацији - навели су из Министарства.

Тиме је број заражених у Српској повећан на 302.

Опоравиле су се 22 особе. Седморо људи је преминуло од посљедица болести изазване вирусом.

Здравствени надзор завршен је код 12.861 особе у Републици Српској. Тренутно се под надзором налази 8.092 особа.

У Републици Српској до сада је укупно тестирано 2.831 узорак, а у Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијече 102 особе са потврђеним присуством или сумњом на присуство вируса корона.

- На Одјељењу Ковид-19 хоспитализовано је 36 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији девет пацијената. Код шест пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а на Одјелу пулмологије /стара локација УКЦ/ је 51 пацијент са лакшом до средње тешком клиничком формом - објаснили су из ресорног Министарства.

У болницама у Градишци и Приједору лијече се по један пацијент заражен вирусом, у болницама у Добоју и Бијељини по троје, а у Болници у Источном Сарајеву двоје пацијената.

У карантинима при граничним прелазима укупно се налази 115 људи, а из Министарства подсјећају грађане да се строго придржавају прописаних мјера да би се сузбило ширење вируса корона.

- Подсјећамо да су карантински капацитети на границама и унутар локалних заједница оформљени са циљем спречавања уласка вируса корона из иностранства и једна је од низа мјера које се спроводе - напоменуто је у саопштењу.

Из Министарства су навели да су наредбом Републичког штаба за ванредне ситуације локалне заједнице задужене да формирају и организују рад локалних карантина у својим заједницама.

- При успостављању ове мјере, урађен је масовни скрининг путника и сви до сада тестирани са граничних прелаза били су негативни на присуство новог вируса, што се може објаснити и резултатима рестриктивних мјера које су предузеле и земље из којих долазе - навели су из Министарства здравља и социјалне заштите.

Подсјећају да ће прије истека изолацијског периода и особе које су у локалним карантинима бити тестиране, а ријеч је о онима код којих није потврђено присуство вируса, који немају симптоме обољења, а у случају појаве било каквих здравствених тегоба имају могућност да затраже здравствену заштиту.

Паралелно се, кроз епидемиолошку истрагу, ради и на тестирању грађана унутар заједнице да би се обухватило што више породичних контаката и што прије изоловале позитивне особе.

- Циљ је да се на тај начин спријечи даље ширење вируса. Напомињемо да Српска располаже са довољним бројем тестова - истакли су из ресорног Министарства.