latinica  ћирилица
05/04/2020 |  13:16 ⇒ 13:36 | Аутор: banjaluka.net

Banjaluka.net: Лажна слика за лажну вијест о градском карантину (ФОТО)

У покушају да се стање у градском карантину у Обилићеву прикаже у што лошијем свјетлу, на порталу БН телевизије синоћ је лажирано стање у овом објекту тако што је, као илустрација, приложена фотографија – једног шатора, сазнаје Banjaluka.net.
Карантин у дворани "Обилићево" испуњава све прописане стандарде (фото: banjaluka.rs.ba) -
Карантин у дворани "Обилићево" испуњава све прописане стандарде (фото: banjaluka.rs.ba)

Наиме, на порталу БН-а како пишу, синоћ је објављена вијест о томе да су услови у градском карантину у Обилићеву наводно нехумани, а као илустрација је приложена фотографија потпуно другог објекта – односно шаторског карантина у насељу Раковачке баре у који се смјештају "непослушни", односно особе које прекрше режим кућне изолације

Иначе, градски Штаб за ванедне ситуације данас је демантовао тврдње о наводним нехуманим условима градског карантина, а као доказ такође је приложио фотографије – само што је овај пут на њима заиста била дворана Обилићево.

У међувремену, огласило се и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске које је истакло да ће особе, које су смјештене у карантин бити тестиране на корона вирус током боравка у карантину.

 

Према саопшењу Градског штаба, карантин у дворани Обилићево, у потпуности испуњава све услове. Штавише, како тврде, осигурани услови у овом објекту знатно премашују прописане стандарде.

– У овом објекту тренутно се налази 24 лица, односно дупло мање од предвиђеног капацитета од 50 особа. Највећи дио њих примљен је 2. априла, односно у карантину борави тек два дана. Особе, смјештене у карантин, два пута дневно се подвргавају медицинском прегледу, а, поред тога, организовано је и стално дежурство медицинске екипе Дома здравља – наводи се у саопштењу.

Како наводе, у објекту је обезбјеђено 24-асовно гријање (температура у свако доба и ноћи око 21 степени Целзијуса), на располагању је довољан број тушева и тоалета са топлом водом, одвојена просторија за пушаче, могућност гледања ТВ програма, бесплатан интернет, као и могућност бављења спортом. Ради заштите приватности, особе женског пола које су лично инсистирале да остану у овом објекту, смјештене су у физички ограђеним павиљонима. Исхрана је организована у три оброка дневно, по хотелским критеријумима. Храна је свјежа и спрема се у ресторану Спортске дворане Борик, непосредно прије доставе.

– Апсолутна је лаж да је у карантин смјештена или покушана бити смјештена особа или особе које су позитивне на вирус корона – наводе из Градског штаба.

Сваку особу, прије пријема у карантин, прегледала је медицинска екипа, након чега се прегледају два пута дневно. Како наводе, тврдње о томе да се некоме "измјери тјелесна температура од 37,5 па се мјери док не падне на 36,5 степени" нису достојне коментара, поготово што се тиме омаловажава здравствена струка која ових дана води пожртвовану борбу да би сачувала здравље нашег становништва.

Из Градског шаба су још једном подвукли да је тренутно најважнија заштита становништва, а једна од кључних мјера је да се спријечи могућност уношења вируса из иностранства.