latinica  ћирилица
21/04/2020 |  12:04 | Аутор: СРНА

На дјелу планско етничко чишћење Срба и исламизација

Делегат српског народа у Дому народа Парламента Федерације БиХ Драгана Дамјановић изјавила је да српски повратници у ФБиХ ни након двије и по деценије нису успјели остварити права достојна човјека у 21. вијеку, али су зато власти у том ентитету у рекордном року успјеле изградити мигрантски центар, што указује да је ријеч о планском етничком чишћењу Срба и исламизацији на том подручју.
Село Липа - мигранти - Фото: РТРС
Село Липа - мигрантиФото: РТРС

- Не желимо мигранте на српској земљи. Овом приликом поручујемо да ћемо одмах након укидања мјера и наредби које је доније федерална власт изаћи и блокирати све путеве у ФБиХ - поручила је Дамјановићева.

Она је у изјави Срни истакла да прогон Срба из Крајине никада није престао.

- Власти у ФБиХ и накод 25 година од завршетка рата раде на етничком чишћењу Срба у ФБиХ. Изградња мигрантскоц центра у српском селу Липа је планска исламизација - рекла је Дамјановићева.

Она је додала да су власти на нељудски и крајње подао начин искористиле ванредно стање и по ко зна који пут удариле на српски живаљ у ФБиХ.

Начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић мигрантски камп у српском селу Липа назвао је "пројектом" од кога треба извући средства за инфраструктуру.

- Мигранстки камп у Липи је завршена прича. Сада требамо искористити тај пројекат да оградимо православно гробље и цркву која се налази у близини кампа - рекао је Прошић.

Дедлегат српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Никица Боснић из ДНС-а није желио за Срну да коментарише изградњу мигрантског центра на српској земљи у селу Липа.

Срби у Ливањском кантону снажно су се успротивили премјештању миграната у српско село Липа, истичући да су мигрантима за мјесец дана обезбијеђени сви услови за живот - струја, вода и интернет, док српским повратницима ни 25 година након рата то није обезбијеђено.

Из Међународне организације за миграције саопштено је да је камп у селу Липа спреман за шаторски прихват до 1.000 миграната. Након иницијалног финансирања из буџета града Бихаћа, ЕУ је, уз учешће УСАИД-а, пружила финансијску помоћ у успостављању изолационог дијела кампа.