latinica  ћирилица
09/05/2020 |  19:34 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Обиљежен 9.мај - Српски народ треба да буде поносан на своју прошлост (ФОТО/ВИДЕО)

И ове године Република Српска придружила се великој породици народа који, широм свијета, прослављају 9. мај, Дан побједе над фашизмом. Пандемија вируса корона учинила је своје, па је изостао Марш бесмртног пука.
Званичници Српске, полагање вијенаца - Фото: РТРС
Званичници Српске, полагање вијенацаФото: РТРС

Предсједник СУБНОР-а Бањалука Владимир Ђуран није имао ни 13 година када је почео Други свјетски рат. Живио је у селу поред Ливна, у којем је након усташког покоља заједно са преживјелима учествовао у устанку. Сваког 9. маја, каже, сврати до бањалучког Партизанског гробља да обиђе више од 500 бораца који су овдје покопани.

- Било би непристојно и нељудски заобићи ово мјесто, па смо поставили вијенац овдје, нас двојица, и захвалили се онима који су овдје покопани - рекао је Ђуран.

Због пандемије вируса корона 9.мај ове године обиљежен је без Марша бесмртног пука. Вијенци су положени на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца. 

Званичници Српске, полагање вијенаца, Фото: РТРС

- Ми данас као друштво, као република, као народ, баштинимо ове вриједности и важно је да све наше и нове будуће генерације прво поштују ове жртве, али исто тако да разумију и снагу те борбе и снагу жртве и идеала за које су се они борили - изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- За цијели слободарски свијет ово је данас свети дан. Сигурно да и наш народ, српски народ, припада том дијелу свијета. Ово треба да се обиљежава, да се памти, да се преноси на нове генерације како се никад више такво зло не би поновило, какво је средином 20. вијека задесило цијелу земљину куглу - рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

 

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов честитао је 75. годишњицу побједе над фашизмом уз поруку да је совјетски народ донио побједу другима, али да се памти и подвиг српског народа.

- Прије 75 година заједно смо побиједили фашизам. И даље смо исто заједно и заједно ријешавамо оне задаће које стоје испред нас, испред наших земаља и Европе - поручио је Иванцов.

Дан побједе велики је дан за цивилизацију која се у Другом свјетском рату изборила да сачува основне вриједности хуманизма, једнакости и слободе, за коју је српски народ дао немјерљиву жртву, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Мислим да у карактеру српског народа, једна од најснажнијих ријечи је ријеч слобода и за ту слободу смо гинули. Наши преци, страдали су многи наши савременици у прошлом рату и ми који данас водимо Републику Српску сматрамо да је она залог слободе српског народа и тако је упорно бранимо. Овај народ је жели, да напросто нема ниједног разлога, ниједног повода, ниједне велике идеје која би нам могла бити наметнута да би се одрекли нашег српског идентитета, антифашистичког идентитета, страдалничког идентитета из прошлох ратова и наравно идентитета српског народа, слободарског народа - поручио је Додик.

Званичници Српске, полагање вијенаца, Фото: РТРС

Дан побједе над фашизмом обиљежава се као сјећање на 9. мај 1945. године када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

У овом рату погинуло је око 60 милиона људи. Највећу жртву поднио је Совјетски Савез са 22 до 26 милиона погинулих.

У бившој Југославији, према подацима тадашње државне комисије, погинуло је или убијено 1,7 милиона људи.