latinica  ћирилица
13/05/2020 |  16:03 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

Архијерејски синод: Обрачун власти са СПЦ под лажним изговором

Свети архијерејски синод Српске православне цркве најоштрије је данас осудио најновији прогон СПЦ у Црној Гори и хапшење Његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника, оцијенивши да црногорска власт под лажним изговором борбе са вирусом корона, користи прилику за обрачун са СПЦ и њеним вјерницима.
Синод Српске Православне Цркве (фото: ФоНет СПЦ) -
Синод Српске Православне Цркве (фото: ФоНет СПЦ)

Свети архијерејски синод апелује да власт у Црној Гори прекине са прогоном Цркве и коначно почне да се понаша у складу са цивилизацијским нормама, према којима је слободно исповиједање вјере једно од најважнијих права сваког појединца, саопштено је данас из СПЦ.

Синод је изразио и велику забринутост због заоштравања ситуације у Црној Гори и изразио наду да ће српски народ, као и до сада, поступати мирно и да неће одговарати на провокације власти, која, како се наводи, очигледно, жели сукоб, како би за њега оптужила СПЦ и њене вјернике.

- Свакоме ко је разуман и добронамјеран јасно је да у овим тренуцима треба сачувати присебност и разборитост, а, прије свега, треба се молити Богу да у Црној Гори завлада мир и да недужни преосвећени владика Јоаникије са својим свештеницима буде одмах пуштен из притвора - поручио је Синод.

Припадници црногорске полиције одвели су синоћ на саслушање владику Јоаникија и седам свештеника СПЦ, а послије саслушања у Основном државном тужилаштву одређен му је притвор у вези са јучерашњим вјерским окупљањем у Никшићу.