latinica  ћирилица
13/05/2020 |  16:53 ⇒ 17:01 | Аутор: dnevni avaz

Мигранти у кампу Липа организовали побуну, полиција испалила хице упозорења

Полиција Унско-санског кантона морала је испалити два хица у ваздух да би смирила побуну коју су у кампу Липа крај Бихаћа организовали мигранти, изјавио је министар унутрашњих послова УСК Нермин Кљајић и напоменуо да полиција неће дозволити да мигранти по овом кантону шетају гдје хоће и како хоће, преноси Аваз.
Полиција смиривала мигранте (Фото: Милкица Милојевић/РАС Србија) -
Полиција смиривала мигранте (Фото: Милкица Милојевић/РАС Србија)

– У кампу Липа побунило се око 300 миграната. Нису били задовољни храном и одређеном медицинском услугом. Зато су почели протест, који је ескалирао. Каменовали су просторије у којима бораве, бацали камење на упосленике Службе за послове са странцима и једно наше возило – рекао је данас Кљајић.

Да не би дошло до ескалације, полиција је морала реаговати. Испалили су два хица упозорења, након чега је ситуација доведена под контролу и сада је све мирно.

– Није било повријеђених полицајаца. Након испаљивања хитаца, мигранти су се повукли. Разумијем да тешко прихватају да су измјештени ван града, али ми чинимо све како би грађани били сигурни. Мигранти упорно покушавају доћи до града, али ми их враћамо назад у камп. Морају прихватити да је Липа тренутно њихов нови дом – рекао је Кљајић.

Посљедњих дана миграната нема у Бихаћу, међутим, како каже Кљајић, праве проблеме у Великој Кладуши.

– Покушавамо с локалним властима наћи локацију ван урбаног подручја града и да формирамо један исти прихватни центар по узору на Липу. Тиме бисмо стање миграција у УСК држали 100 одсто под контролом. Тако бисмо и ми и грађани били задовољни – каже Кљајић.

Што се тиче најаве новог прилива миграната, Кљајић истиче да су у сталној комуникацији с Министарством безбједности у Савјету министара.

– Имамо пуну подршку министра Радончића када је у питању забрана кретања мигрантима на подручју Кантона. Сви мигранти који дођу на подручје Кантона, неће се моћи слободно кретати, већ их смјештамо у Липу. Бира и Мирал су дефинитивно прекрижени као центри јер су преблизу грађанима – каже Кљајић.

Он додаје да се неће бјежати од чињенице да повећају капацитет у миграционом центру Липа, али то ће зависити од ситуације.

У Липи је тренутно смјештено око 750 миграната, а замишљени капацитет од ИОМ је око 1.000 мјеста.

– Понављам да је и у Бири био капацитет 1.500 миграната, па је у зимском периоду било и 2.500 миграната. Ако ситуација на терену буде захтијевала да повећамо капацитет у Липи, ми ћемо га сигурно повећати – закључио је Кљајић.