latinica  ћирилица
20/05/2020 |  21:16 ⇒ 21/05/2020 | 06:52 | Аутор: РТРС

Народна скупштина Српске и сутра о укидању ванредног стања (ВИДЕО)

Посланици Народне скупштине Републике Српске завршили су данашње засједање и расправу о Приједлогу одлуке о укидању ванредног стања у Српској наставиће сутра.
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС) -
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС)

У поподневном дијелу засједања, посланицима и званичницима Српске на сједници се придружио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Поручује да Народна скупштина треба да усвоји и закључак у коме се каже да је активност коју је предузела Република Српска у борби против вируса корона била на високом нивоу заштите становништа Српске, њених материјалних и других интереса.

Власт је радила максимално у интересу грађана и Републике Српске у борби против пандемије, каже премијер Радован Вишковић.

- Људи из Међународног монетарног фонда и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) немају ниједну примједбу на оно што је радила власт Републике Српске у протекла два мјесеца - рекао је Вишковић.

И у поподневном дијелу скупштинског засједања настављено је у сличном тону. Поједини посланици опозиције критиковали су рад институција Српске у вријеме пандемије вируса корона ,власт износила шта је све урађено да се заштити живот грађана и спаси економија.

Неки опозициони посланици питали су зашто нису укључени у штабове у ванредној ситуацији.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић напомиње да је о томе размишљала, али како каже схватила је да би опозиција у том тренутку била бескорисна.

- Да вас укључујем, процијенила сам да бисте ми отежали посао као предсједнику Републике. Процијенила сам да бисте опструисали доношење добрих рјешења за привреду и грађање. Процијенила сам да бисте били штетни по интересе здравства и здравственог сектора, процијенила сам да бисте опструисали доношење уредби којима се омогућава провођење наставног процеса у области основно, средњег и високог образовања - навела је Цвијановићева.

Приједлог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика је да Народна скупштина усвоји закључак у коме наводи да није било грешке у ванредном стању.

- Народна скупштина треба да усвоји и закључак у коме се каже да је активност коју је предузела Република Српска у борби против вирса корона била на високом нивоу заштите становништа Српске, њених материјалних и других интереса, те да је показала способност да можемо сами обезбиједити све што је потребно - казао је Додик.

У пријеподневном дијелу засједања највећи дио обраћања предсједник НСРС Недељко Чубриловић посветио је објашњењу да ванредно стање није значило маргинализацију улоге највише законодавне институције.

- Нити је на било који начин умањена њена уставна улога јер је НСРС својом одлуком, односно ми народни посланици смо увели то ванредно стање својом одлуком, што значи да то право нико други није узурпирао - каже Чубриловић.

Народна скупштина расправу о укидању ванредног стања наставља сутра у 10 часова.

Повезане вијести: 

Посебна сједница НСРС: Стечени услови за укидање ванредног стања (ВИДЕО)