latinica  ћирилица
22/05/2020 |  10:42 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

У Српској укинут полицијски час

Републички штаб за ванредне ситуације укинуо је данас полицијски час у Републици Српској.

Републички штаб донио је данас Закључак о престанку примјене Закључка о ограничењу и забрани кретања на територији Републике Српске.

- Овим закључком престаје примјена Закључка о ограничењу и забрани кретања на територији Републике Српске од 5. маја и 14. маја. Овај закључак ступа на снагу даном доношења - саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да је полицијски час укинут, с обзиром на то да је јуче укинуто и ванредно стање.

- На снази је ванредна ситуација - рекла је Решићева након сједнице Штаба.

Она је појаснила да више не важе рјешења за кућну изолацију издата за особе које су прешле границу и ушле у Републику Српску.

- Комунална полиција наставља са контролом лица која су у кућној изолацији по другим основама - навела је Решићева.

Решићева је рекла и да локалне заједнице више немају обавезу да траже дозволу Владе Републике Српске за одржавање сједница локалних скупштина.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и Закључак којим се угоститељским објектима до 8. јуна омогућава рад од 06.00 до 23.00 часова.

Министарка просвјете и културе Српске Наталија Тривић рекла је да је Штаб одлучио да завршни разреди основних и средњих школа могу да прослављају матуру, али не више од 50 особа на једном мјесту.

Тривићева је рекла да је Влада Српске данас утврдила приједлоге измјене закона из области предшколског, основног и средњег образовања.

- Влада је данас предложила ново законско рјешење по којем ће похађање предшколских установа за дјецу са потешкоћама и за дјецу без родитељског старања бити бесплатно - истакла је Тривићева.