latinica  ћирилица
03/06/2020 |  14:05 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Кошарац: Формираћемо експертски и правни тим због Трговске горе

У БиХ ће бити формирани експертски и правни тим који ће се бавити проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори у Хрватској, с циљем да буде спријечено угрожавање здравља око 250.000 становника, изјавио је данас министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је, након сједнице Координационог тијела БиХ за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори, истакао да ће експертски тим чинити еминентни стручњаци, представници ентитетских министарстава, општине Нови Град и Унско-санског кантона, надлежних агенција као и Клуба зелених.

- Вјерујем, нажалост, да Хрватска неће одустати од локалитета Трговска гора за одлагање радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива. Зато морамо искористити стручне, научне и правне капацитете како би онемогућили Хрватску у овој намјери, јер постоји оправдани страх за здравље око 250.000 становника у 13 општина у БиХ у сливу ријеке Уне - рекао је Кошарац новинарима у Бањалуци.

Он каже да ће експертски тим предводити Емир Диздаревић и да ће Савјету министара у наредних неколико дана доставити приједлог одлуке о формирању овог тима.

- Када је ријеч о правном тиму у наредних 10 до 15 дана доставићемо приједлог Савјету министара. Апелујем и на министра иностраних послова БиХ Бисеру Турковић да покрене дипломатске активности са Хрватском. Планирамо да представници БиХ разговарају са властима у Хрватској и да експерти буду укључени у све процесе - додао је Кошарац.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић нагласила је да је у Хрватској поништен јавни позив за избор консултантске куће која је требало да изради студију утицаја на животну средину.

- Уколико Хрватска жели да изради студију, онда мора обавијестити БиХ. Незамисливо је да одлагалиште буде у близини заштићених подручја. Период правне битке тек предстоји уколико Хрватска не одустане од Трговске горе - рекла је Голићева.

Представник Зеленог клуба - међупарламентарне групе посланика Саша Магазиновић рекао је да је у рјешавању овог проблема сада учињено много више, него у претходним сазивима Савјета министара и да је показано потребно јединство свих нивоа у БиХ.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача поновио је да су грађани у сливу ријеке Уне забринути због намјере Хрватске и да не смије бити допуштено да Трговска гора буде одлаглиште радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива.

Састанку су присуствовали федерални министар трговине и туризма Едита Ђапо и директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Маринко Зељко.