latinica  ћирилица
03/06/2020 |  19:47 ⇒ 04/06/2020 | 10:12 | Аутор: РТРС

Откривени детаљи транскрипта: Да ли СДА прећутно одобрава долазак миграната? (ВИДЕО)

Оставка министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића добија додатно појашњење и то у стенограму сједнице Предсједништва БиХ од 13. маја, објављеном у медијима. Вербални сукоб са предсједавајућим Предсједништва Шефиком Џаферовићем, открива да иза свега стоји проблем са мигрантима, и то пакистанским.
Фахрудин Радончић - Откривени детаљи транскрипта - Фото: РТРС
Фахрудин Радончић - Откривени детаљи транскриптаФото: РТРС

У БиХ се налази 9.500 људи чији се идентитет не зна, откривају транскрипти разговора на сједници Предсједништва БиХ, којој је присуствовао министар безбједности Фахрудин Радончић. У будућности се врло лако може десити да БиХ добије 10 до 50 хиљада миграната, каже Радончић, а када се они помијешају са Бошњацима, додаје, наступиће рестриктивне мјере ЕУ према БиХ.

- Ми се, господине Џаферовићу, стратешки разликујемо када је у питању приступ мигрантској кризи. Пријатељи из СДА то очигледно не доживаљавају на начин како ја то доживљавам... Ја сам три пута разговарао са пакистанском екселенцијом, два пута са директором Службе за послове са странцима и једном са директором ОБА-е. Ми мигранта идентификујемо на бази прста и на бази фотографије. Наши стручњаци на бази њихових дијалеката препознају одакле они долазе, шаљемо то у Пакистан, а они глатко одбијају да дају идентитет тих људи -  стоји у транскрипту.

 Десет хиљада миграната чека у Грчкој, а 10.000 у Србији, и сви они ће нагрнути у БиХ, каже Радончић, а будући да Хрватска снажно штити своју границу, додаје, створиће се чеп. Концепт је да се они идентификују и депортују у своје земље, каже Радончић, али му није јасно шта је концепт СДА.

- Постоји концепт да БиХ буде заштићена од миграната, концепт да мигранти који су у БиХ буду распоређени у цијелој БиХ али ту нема сагласности унутар Предсједништва - рекао је Џаферовић.

Распоређивање миграната по БиХ није званични концепт БиХ, што одбијају и хрватски кантони и Република Српска, извијестио је Радончић, поново истичући да СДА има своју идеју како треба са мигрантима и одбијајући да је проведе. На ту констатацију услиједила је оштрија расправа.

- Ови људи имају подршку, ја вам овдје кажем 3.000 људи из Пакистана у протекле 24 године и протекла 24 мјесеца дошли са фалсификованим визама из наше амбасаде у Пакистану - додао је Радончић, на шта је Џаферовић упитао:

- А одакле Вама право да ви извлачите закључак да ја имам неки други план када је у питању рјешавање мигрантске кризе?

Фахрудин Радончић: Ви сте охрабрили њихов долазак.

Шефик Џаферовић: Чиме сам охрабрио?

Фахрудин Радончић: Овом изјавом, и да сте дали предност амбасадору Пакистана у односу на министра безбједности БиХ.

Жељко Комшић: Имамо овдје проблем и то велики проблем.

Шефик Џаферовић: Па наравно.

Милорад Додик: Не може се ово чекати, ово се мора рјешавати одмах.

А онда је споменуто и 3.000 фалсификованих виза за пакистанске држављане, за које су, судећи према стенограму, бошњачки лидери одавно знали. И Комшић и Додик су на сједници потврдили да први пут за њих чују. Све је и почело од пакистанског амбасадора и Џаферовићевог јавног критиковања Радончића, који је тражио да се амбасадор прогласи за персону нон грата јер одбија сарадњу са БиХ.

- Он је примио једног сарајевског криминалца који му је уручио књигу “Радончић мафијаш Европе” и то је објављено на Фејсбуку. У свакој нормалној земљи тај амбасадор би морао бити позван на консултације - нагласио је Радончић.

Додик је истакао да прво треба да кажу да то није став Предсједништва и да послије тога треба покренути процедуру да се амбасадор прогласи персоном нон грата.

Епилог расправе је познат – Радончићева неопозива оставка. Међутим, како ће и ко ријешити проблем миграната, која је званична стратегија БиХ и имају ли амбасадори земаља из којих мигранти долазе посебан третман међу Бошњацима, то није познато.