latinica  ћирилица
04/06/2020 |  13:14 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Обиљежено 28 година од убиства војника ВРС на Жепи

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје код Жепе, данас је обиљежено 28 година од убиства 45 бораца Војске Републике Српске /ВРС/ у Жепи.
Жепа: Генерал Милан Торбица положио вијенац - Фото: СРНА
Жепа: Генерал Милан Торбица положио вијенацФото: СРНА

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске генерал Милан Торбица рекао је да је Жепа свето мјесто страдања 45 српских патриота.

- Ово нису погинули војници, него су убијени у хуманитарној акцији након што су у договору са такозваном Армијом БиХ и властима требали да донесу помоћ у храни и води за војнике који су обезбјеђивали ТВ репетитор на Зловрху - навео је Торбица.

Он је навео да је договор прекршен и да су на пут постављене барикаде, те да су у засједи војници нападнути, убијени и масакрирани.

Торбица је подсјетио да су 1992. и 1993. биле погубне године за Подриње, те да су мулиманске снахге убијале углавном цивиле - нејач, жене и старце.

О томе, према његовим ријечима, свједочи споменик у Братунцу на коме су имена 3.267 убијених.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина истакао је да је страдање српских бораца код Жепе најтрагичнији догађај и један од најтужнијих датума у новијој историји Пала.

- И поред одређених договора бивше ЈНА са представницима муслиманских оружаних снага да се достави помоћ, храна, вода и опрема припадницима ЈНА који су опслуживали ТВ-репетитор на Зловрху, извршен је мучки напад из засједе у коме је погинуло 45 припадника ВРС - подсјетио је Парађина.

Он је нагласио да 4. јуни мора бити уписан у календар значајних догађаја општине Пале, према којем сви треба да се односе са дужном пажњом и пијететом.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да ни након 28 година није ништа мања бол за погинулима на Жепи, те додао да је тиме јача потреба да његујемо светињу - Републику Српску за коју су борци дали животе.

- Ми смо на Палама главној улици Променада дали назив Улица 4. јуни да би на тај начин за сва времена овјековјечили оно што су ови и други борци учинили за нас - нагласио је Југовић.

Обиљежавање овог датума протекло је без већег организованог окупљања породица погинулих и сабораца у складу са одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације о забрани окупљања више од 50 лица.