latinica  ћирилица
04/06/2020 |  13:39 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Талић: Пред нама је много посла, у фокусу економија

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић, рекао је данас након засједања Скупштинског колегијума, да се нада да ће се коначно, након вишемјесечне борбе, превазићи епидемиолошка ситуација изазвана вирусом корона те да је сада најважнији циљ превазилажење економских посљедица.
Скупштина града Бања Лука - колегијум - Фото: РТРС
Скупштина града Бања Лука - колегијумФото: РТРС

Он је нагласио да је пред одборницима много посла као и да ће наредно скупштинско засједање, које је заказано за 24. јун, бити посвећено текућим обавезама која су на чекању још од фебруара, када је било посљедње редовно засједање.

- Разматраћемо извјештаје градских установа и предузећа, регулационе планове и друго. У фокусу ће бити и буџет града Бањалука који ћемо разматрати након јунске сједнице, тј. у јулу. Морамо да још пратимо економску ситуацију у граду на основу које ћемо даље правити пројекције гдје нас чека заиста много посла - рекао је Талић.

Он је навео да је Бањалука у прва два мјесеца епидемије била концентрисана на здравствене (не)прилике и заштиту здравља становништва. Додаје да је и тада као и сада, опредјељење Градске управе на челу са градоначелником Игором Радојичићем, да се не заустављају капиталне инвестиције у Бањалуци, да се наставе инвестициони циклуси у граду те да ће се на тај начин покушати завршити планирани капитални пројекти и очувају радна мјеста свих оних који су ангажовани у том процесу рада.

- Тада смо поставили одређене циљеве. Први је био заштита људских живота, други је заштита јавног здравља, а трећи је смањење економских посљедица које су настале због вируса корона. Паралелно са здравственим проблемима имали смо економски пад и гашење појединих правних субјеката. Пред нама је много посла гдје ћемо пад прихода морати надомјестити разним уштедама и реструктурисањем, уз домаћинско пословање. На руку нам иде то што уназад пар година имамо буџетски суфицит - рекао је Талић.

Талић истиче да ће наредна редовна сједница, због актуелне епидемиолошке ситуације и мјера заштите, највјероватније бити одржана у Банском двору уз поштовање свих прописа.

– На данашњем колегијуму, заједно са шефовима одборничких клубова договорили смо оквирне термине наредне двије редовне сједнице. Имамо обавјештење од Министарства управе и локалне самоуправе да не морамо више тражити дозволе за одржавање сједница. Прије сједнице, 24. јуна, имаћемо и скупштински Колегијум, на којем ћемо одлучити које тачке ће бити на дневном реду, а биће сигурно обимна сједница. Процјена је и да ће засједање трајати два дана, како бисмо избјегли дуже задржавање у простору, али и због обима посла – казао је Талић.

Приједлог ребаланса буџета наћи ће се пред одборницима на засједању Скупштине града, које ће се највјероватније одржати 15. јула, договорено је на данашњем Колегијуму Скупштине града.