latinica  ћирилица
04/06/2020 |  14:28 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Влада утврдила Уредбу о додјели средстава привредним субјектима за април

Влада Републике Српске утврдила је данас Уредбу о додјели средстава привредним субјектима ради санирања посљедица пандемије вируса корона за мјесец април 2020. године.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Циљ доношења Уредбе је пружање подршке привреди ради очувања запослености код пословних субјеката и предузетника који имају пад пословног прихода које су узроковане пандемијом вируса корона, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Овом уредбом утврђују се корисници, услови, критеријуми и друга питања од значаја за додјелу средстава за мјесец април за пословне субјекте и предузетнике који су дјелимично престали са радом или су имали смањен обим пословања.

Дјелимични престанак са радом подразумијева престанак рада одређеног броја радника, док смањен обим пословања подразумијева пад пословног прихода у мјесецу априлу 2020. године у износу од најмање 20 одсто у односу на промет из априла 2019. године.

Поступак додјеле средстава спроводи надлежно министарство, с обзиром на област послова коју обавља и то на основу захтјева који су Пореској управи Републике Српске упутили привредни субјекти и пријаве на интернет страници регистра штета.

Одобрена средства исплаћују се из средстава Компензационог фонда Републике Српске на број жиро-рачуна пословног субјекта или предузетника, наведено је у саопштењу.

Влада је на данашњој сједници донијела и Уредбу о престанку важења Уредбе о прописивању мјере непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске. Уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.