latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:09 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Решићева смијењена; ДНС затражио састанак са СНСД (ВИДЕО)

Премијер Радован Вишковић разрјешио је на данашњој сједници Владе Српске Лејлу Решић са позиције министарке управе и локалне самоуправе. На њено мјесто требало би да дође ново лице, али из исте странке - ДНС-а и из реда бошњачког народа. Предсједништво ове странке једногласно је закључило да није постојао ниједан разлог за смјену.
Министарка Лејла Решић - Фото: РТРС
Министарка Лејла РешићФото: РТРС

Министри, па и цијела Влада бирају се политичким договором, а када у коалицији до договора не дође, сасвим је нормално да до смјене дође, каже премијер Радован Вишковић, чак и ако је министарка Лејла Решић свој посао обављала коректно.

- Из СНСД-а прије десетак дана био је упућен допис коалиционим партнерима да у вријеме изборне године, став је свих политичких партија, да они који су у коалицији на републичком нивоу не могу да прљаве коалиције са опозицијом на локалном нивоу. То се у Приједору десило и то је посљедица тог разрјешења - истакао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Са оваквим потезом премијера, макар, како је саопштено из Владе, био у складу са Уставом и Законом о Влади Републике Српске, ДНС се не слаже. На сједници Предсједништва странке затражен је састанак са коалиционим партнером, СНСД-ом. Како ће коалиција убудуће изгледати, требало би да буде познато следеће седмице.

- ДНС је и даље при својим ставовима да општински и градски одбори ће самостално доносити одлуке с ким ће ићи у коалицију, да ли ће имати своје кандидате за начелнике и градоначелнике - рекао је Дарко Бањац, генерални секрeтар ДНС-а.

По завршетку сједнице Предсједништва, из ДНС-а су поручили да је смјена Лејле Решић посљедња смјена кадрова ДНС-а коју ће прихватити. На мјесто Решићеве требало би да дође кадар ДНС-а из бошњачког народа, али ко ће и да ли ће уопште бити понуђено друго име, у ДНС-у нису жељели да прецизирају.

На питање да ли је отворена могућност да ДНС напусти владајућу коалицију, Бањац је поручио- У политици је све отворено.

Па тако постоји могућност да ова смјена није и једина.

- Смјена ће сигурно бити, ја ћу донијети одлуке када дође вријеме - додао је Вишковић.

Решић је Министарство управе и локалне самоуправе предводила протеклих десет година. И премијер и остали министри наводе да су њеним радом били задовољни и да је смјена резултат политичких размимиолажења.

- Морам рећи да је врло афирмативно оцијењен од стране Владе у цјелини, министара, рад госпођице Лејле Решић у претходном периоду. Она је већ трећи мандат у Влади Републике Српске и сви смо позитивно оцијенили рад и сарадњу који смо у претходним годинама имали са њом - нагласио је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске.

Док не буде именован нови, послове министара управе и локалне самоуправе обављаће министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, који обје функције може да обавља најдуже 90 дана.