latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:21 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Политичка превирања у Приједору; Улази ли СДС у градску власт са ДНС-ом? (ВИДЕО)

Политичка превирања у Приједору се настављају. На јучерашњој сједници градског Парламента, нова скупштинска већина окупљена око ДНС-а, за предсједника овог тијела поново је именовала Ајдина Мешића из СДА. Смијењен је секретар Скупштине, али и два начелника градских одјељења из СНСД-а. Док из СДС-а тврде да ће на те позиције бити постављени њихови кадрови, у ДНС-у данас без коменара.
Приједор - сједница - Фото: РТРС
Приједор - сједницаФото: РТРС

Нова скупштинска већина од 16 одборника ДНС-а, СДС-а, СДА, СДП-а БиХ и једног самосталног одборника, на јучерашњем засједању направила је "велику чистку". ДФ-овог Мирсада Дуратовића као предсједника Скупштине, замијенио је Ајдин Мешић. Смијењен је и сектретар Скупштине Жељко Шкондрић, а на његово мјесто постављен Милован Половина.

- Очекујемо да ће нова скупштинска већина окупљена око ДНС-а, по завршетку ових разријешавања питања кренути у санацију посљедица од епидемије - рекао је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора .

И док из ДНС-а наводе да је ријеч о легитимним демократским процесима, за бившег предсједника градске скупштине смјене су незаконите и доказ да су главни интерес ДНС-а кадровска питања.

- Јуче су показали управо да су они ти који не раде у интересу града јер су заказали чак 14 тачака дневног реда које се тичу само кадровских промјена. Напоменућу још једном да је градоначелних Приједора повукао тачке 35. редовне сједнице - истакао је Мирсад Дуратовић, одборник ДФ-а.

Цијену политичке прекомпозиције у Приједору "платили" су и два начелника градских одјељења Раде Росић и Моња Касаловић, обоје из СНСД-а. Ко ће на њихова мјеста - није познато. Из СДС-а тврде, да постоји договор с ДНС-ом.

- Било је разговора о кадровима. Јуче су замијењени кадрови из СНСД-а испред два начелничка одјељења, и биће замијењени кадровима СДС-а, и ми сматрамо да имамо врло озбиљне кадрове - рекао је Милан Тубин, предсједник ГО СДС-а Приједор.

Из приједорског СНСД-а поручују да је нова скупштинска већина смијенила најуспјешније начелнике градских одјељења. Њихови насљедници ће се, тврде, тешко снаћи у борби за опстанак привреде након епидемије вируса корона.

- Ми смо упозоравали и молили да се то не ради, јер ми смо имали могућност на овај начин да смијенимо све и једног директора и све и једног начелника одјељења на овај начин кршећи закон. Ми то нисмо урадили - истакао је Далибор Павловић, предсједник ГО СНСД-а Приједор.

Путем Фејсбука, огласио се и предсједник СДС-а Мирко Шаровић и истакао задовољство због актуелне ситуације, наводећи да је промјена скупштинеске већине у Приједору добра вијест. С друге стране, из СНСД-а против одговорних, најављују тужбе.