latinica  ћирилица
04/06/2020 |  21:24 ⇒ 22:25 | Аутор: РТРС

Уредба Владе обухвата око 35.000 радника и 6.000 привредних субјеката (ФОТО/ВИДЕО)

За 41.000 радника средства ће ићи директно на њихов текући рачун, док ће за око још 35.000 радника средства ићи преко 6.000 првивредних субјеката, нагласио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, гостујући у емисији "Печат".
Радован Вишковић - Фото: Тwitter
Радован ВишковићФото: Тwitter

На приједог Компензационог фонда, усвојена је Уредба о додјели средстава пословним субјектима и предузетницима, који су због пандемије вируса корона у априлу имали пад прихода и смањен обим пословања.

 - Имамо двије категорије. Једна су привредни субјекти који су мјерама Републичког штаба онемогућени да раде, и она друга, привредни субјекти који нису били забрањени мјерама, али су претрпили директну или индиректну штету. Напримјер, неко није могао добити сировину из иностранства, јер су биле границе затворене, као и они што су имали готов производ, а нису га могли пласирати - нагласио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Он је појаснио да у прву категорију спада 41.000 радника, гдје ће новац ићи директно на њихов рачун.

- Она друга категорија, има око 6.000 привредних субјеката и око 35.000 радника. Једина је разлика што ће средства за другу категорију ићи на рачуне привредних субјеката, а не радника - поручио је Вишковић.

Плате и доприноси за април исплаћени су до сада за око 25.000 радника.

- Оно што је у реду, све се у ходу ријешава, од Пореске управе до ресорних министарстава, дан - два траје та процедура. Сви који су уредно поднијели апликације, то су до сада остварили, а сви остали знамо да то могу урадити до 10. јуна. Имамо средства за то, и желимо да их свима исплатимо. Молимо послодавце да аплицирају, највише они мали привредници, угоститељи, трговци, занатлије....Из опозиције шаљу ружне поруке, како Влада нема новце, али са поносом и одговорно могу рећи да нема захтјева који је нама упућен, а да није успјешно реализован - истакао је Радован Вишковић.

Eмисију Печат можете погледати ОВДЈЕ.